Business

For mange unge er det en stor drøm at købe egen bolig.

Virksomhed

BoligPortal

Webside

https://www.boligportal.dk/

Annonce Virksomhedsprofil - 19. september

Kan du blive godkendt til køb af bolig?

Det kan virke som en god investering at købe egen bolig, og derudover er der også mange, som nyder tanken om at eje deres eget hus. Der er desværre ikke garanti for, at man kan blive godkendt til et lån, for bankerne stiller efterhånden store krav til potentielle boligkøbere.

Herunder kan du læse mere om de krav, som du skal leve op til for at kunne købe bolig.

Udbetaling på 5 pct

Én af de første krav, som du vil støde på, er et krav om, at du kan betale 5 procent af husets værdi kontant, og derudover skal du også kunne betale omkostningerne i forbindelse med flytningen.

Hvis du vil købe en bolig til 2 millioner, skal du kunne selv kunne betale 100.000 kroner, og derudover skal du naturligvis også have råd til flytteomkostningerne, hvilket eventuelt også inkluderer istandsættelse af din nuværende bolig, hvis der er tale om en lejebolig, hvor indskuddet ikke er nok til at betale istandsættelsen.

Så meget kan du låne

Selvom du har sparet 100.000 kroner op, er der ingen garanti for, at du kan købe et hus til 2 millioner kroner, da der også stilles andre krav til din økonomi.

Banken har interesse i at sikre, at din økonomi kan bære udgifterne i din nye bolig. Dette gøres for at sikre, at du ikke ender i en ubehagelig situation, hvor huset i værste fald kan ryge på tvangsauktion.

For at sikre din økonomi er det standard, at banken lægger et budget for dig. Her vil man indregne dine faste udgifter i din nye bolig, og så vil man undersøge, om rådighedsbeløbet er stort nok. Som udgangspunkt bliver det anbefalet, at der er et rådighedsbeløb på 5.000 kroner per voksen i husstanden og 2.500 per barn. Disse tal kan dog variere fra bank til bank, og til tider vil banken også være villig til at kigge på dit faktiske forbrug, hvis det generelt har været meget lavere end disse beløb.

Dette rådighedsbeløb kan lyde som mange penge, men du skal huske på, at dette beløb både skal dække mad, tøj, gaver, tandlæge, frisør, fornøjelser og alle andre former for forbrug.

Andre regler for visse husstande

Rådighedsbeløbet vurderes fra husstand til husstand, og nogle familier kan få lov til at låne med et lavere rådighedsbeløb. Omvendt kan bankerne dog også være forsigtige overfor visse lånere, og de er især mindre villige til at låne penge til meget unge eller ældre boligkøbere.

En tommelfingerregel siger, at meget unge mennesker og ældre mennesker kun kan låne 3,5 gange husstandens årlige indkomst før skat. Der kan dog gøres undtagelser, hvis familien har et højt rådighedsbeløb, eller hvis de har en stor formue.

Hvis du har fået afslag

Du må ikke blive fortvivlet, hvis du har fået afslag på at låne penge til bolig. Først og fremmest bør du altid kontakte nye banker, så du kan høre, om måske vil være villige til at låne dig penge. De kan have et andet svar, og det skader ikke at prøve.

Det kan også være muligt at undersøge andre finansieringsmuligheder, og du kan for eksempel undersøge muligheden for at købe bolig med et pantebrev.

Du skal naturligvis også huske på, at selvom din økonomi gør det umuligt at låne penge til et hus lige nu, så kan tingene ændre sig i fremtiden.

Det er også værd at vide, at for mange kan en lejebolig være langt mere fordelagtig end køb af hus. Dette kan du læse mere om på dette link.