Lønstrup Vandværk fejrer 100 år med åbent hus på Tagholmvej

LøNstrup VandværK blev stiftet som et aktieselskab 16. juli for 100 år siden. Den runde dag fejres med åbent hus på lørdag 14. juli mellem klokken 11 og 14.
Og formand gennem de seneste 14 år, Henrik Jensen, forsikrer, at der bliver serveret meget andet end vand på festdagen.
- Vi er vært ved øl, vand, pølser burgere, smiler han.
Gæsterne kan desuden se værkets kildeplads, hvor de fem vandboringer er etableret. Og så er der mulighed for at kigge indenfor og følge processen fra råvandet hentes op fra undergrunden til det pumpes ud til forbrugerne i Lønstrup og omegn.

Flyttedag for værket

Værket sender 50.000 kubikmeter vand ud årligt til de 950 forbrugere, hvoraf to-tredjedele løber ud til områdets sommerhuse.
- Værket blev stiftet som et aktieselskab. Det er en følge af de store villaer på Møllebakken i Lønstrup. Efter naturkatastrofen i 1877 blev Lønstrup landskendt, og de store villaer blev bygget af velhavere fra storbyerne. De savnede rindende vand i deres sommervilla. Sammen med hotelejere i byen tog de initiativ til, at stifte vandværket som et aktieselskab, fortæller Henrik Jensen.
I dag er værket et anpartsselskab fordelt på 400 anparter.
Det oprindelige vandværk lå i Bækslugten, og vandet blev pumpet op til et vandtårn ved siden af møllen. På et tidspunkt kom der stærkere pumper og vandtårnet er siden fjernet.
I midten af 60’erne skulle der etableres rensningsanlæg i Bækslugten, og vandværket fik 100.000 kroner af Rubjerg-Maarup Kommune, så man kunne bygge et nyt vandværk på Tagholmvej inde i Lønstrups bagland. Og her ligger værket fortsat placeret.

Nabojord sikret

Henrik Jensen fortæller, at Lønstrup Vandværk har været gennem nogle store investeringer.
- For nogle år siden lavede vi en gennemgribende renovering af værket - kun murene stod tilbage. Resten er fornyet, og vi står med top-moderne og computerstyret værk, siger Henrik Jensen.
Lønstrup Vandværk overholder kravene til godt drikkevand - og er tilmed en anelse billigere end Hjørrings værk.
- Men som så mange andre værker har vi haft problemer med pesticid-rester. For et år siden måtte vi lukke den ene af fem indvindingsboringer midlertidigt.
- For at sikre vandkvaliteten, valgte vi i bestyrelsen for nogle år siden at forpagte 11 hektar jord tæt på boringerne og lave en dyrkningsaftale med lodsejeren. Det er mange andre værker i gang med nu, så vi var lidt på forkant. På den jord bliver der ikke brugt sprøjtemidler eller kunstgødning.
Den forpagtede jord er ejet af Jens Otto Abrahamsen, som i øvrigt også er aktiv i værkets bestyrelse.
Arealet tættest på vandboringerne har værket ejet siden 1970’erne, og det har ikke været dyrket siden.

Byen del i to

Lønstrup Vandværk er koblet til den centrale ringforbindelse fra Hjørring, og hermed er vandleveringen sikret, hvis Lønstrup-værket skulle få driftstop eller eksempelvis få problemer med forurening.
Lønstrup Vandværke forsyner ikke hele Lønstrup by. Oprindelig leverede Vennebjerg-Lønstrup Vandværk vand til den øverste del af byen. I dag er forsyningsnettet fortsat delt op, og de oprindelige Vennebjerg-Lønstrup-forbrugerne får i dag vand fra Hjørring Vandselskab.
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...