Efter tysk kapitulation blev mange af soldaterne anbragt i Tannishuslejren i Tversted

VENDSYSSEL: 24. september gæster journalist og forfatter Søren Peder Sørensen Sindal Bbliotek - i ord og billeder vil han fortælle, hvad det hændte mellem ungarerne og danskerne i Vendsyssel i foråret 1945. I de sidste måneder af den tyske besættelse af Danmark havnede op mod 12.000 ungarere her i landet og også i Vendsyssel var de rigt repræsenteret.
Det var en broget gruppe af militære enheder, rekrutter, unge og ældre mænd. Og hertil kom, at mange var flygtninge, blandt dem kvinder og børn. Mange af dem var havnet i en håbløs og desperat situation, som blev forstærket, da tyskerne kapitulerede, og ungarerne måtte vende hjem, enten via krigsfangenskab eller til et kommunistisk regime i Ungarn, som betragtede dem med mistro og foragt.
Da tyskerne kapitulerede, blev mange af de ungarske flygtninge i Danmark anbragt i Tannishuslejren i Tversted, hvor de opholdt sig, indtil de vendte hjem - eller i nogle tilfælde fik dansk statsborgerskab.
Søren Peder Sørensen tager i sit foredrag udgangspunkt i sin bog "De ungarske soldater - en glemt tragedie fra den tyske besættelse af Danmark under 2. Verdenskrig". Et arbejde, som han i 2016 blev belønnet for af den ungarske præsident med modtagelsen af den ungarske fortjenstmedalje i guld i anerkendelse af sin mangeårige udforskning af historien, som hidtil havde været helt ukendt i begge lande.
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...