CYKELSPORT: Målrettet og passioneret cykelrytter kæmpede sig til to gange DM-guld - en professionel karriere er målet

Birgit Eriksen

HJØRRING: - Ved målstregen fortalte nogle af mine venner, at jeg havde fået bedste tid. Jeg blev helt vild glad. Det var en ubeskrivelig følelse. En fantastisk følelse.

Sådan fortæller 14-årige Theodor Clemmensen om den dag i september, da han rullede over målstregen til DM i enkeltstart - 50 sekunder foran sin nærmeste modstander og med en gennemsnitsfart på 43 kilometer i timen.

Og dagen efter gjorde han det igen. Altså cyklede DM-guld i hus. Denne gang i linieløbet, hvor hele feltet kører fra start samtidig.

Med to gange guld om halsen, toppede Theodor Clemmensen sæsonen til DM i Store Heddinge - præcis som han og teamet bag ham havde planlagt det.

Og står det til den dedikerede og målrettede cykelrytter, kører han mod en karriere som professionel og bliver en del af feltet til de store løb ude i verden.

Storebror som coach

Theodor er fra Rakkeby og går i 8. klasse på Bagterpskolen i Hjørring. Når afgangseksamen er i hus, vil han gerne på gymnasiet - og gerne i Team Danmark-regi, så han sikrer sig studenterhuen sideløbende med, at han får tid til at dyrke cykelsporten.

Theodor er passioneret cykelrytter. Men han giver ikke skolen og lektierne baghjul. Slet ikke. Skolearbejdet har høj prioritet, lyder aftalen med forældrene. Og det har han det rigtig godt med.

Han blev inspireret til cykelløb af sin storebror Silas, der i dag er 24 år og læser medicin. Silas har cyklet på højt niveau, og han er i dag Theodors sparringspartner.

- Jeg begyndte at cykle, da jeg var ni-ti år. Silas cyklede i en del år og nåede blandt andet at køre Post Nord Danmark rundt to gange på seniorlandsholdet i 2017 og 2018, og kom til at køre for Bjarne Riis’ hold Team Waoo, hvor han også kørte Post Nord Danmark rundt i 2019. Han er stoppet nu, men heldigvis vil han gerne hjælpe mig med at træne og coache mig. Han hjælper mig

Birgit Eriksen

med at nå så langt, som jeg nu kan, fortæller Theodor.

En fed følelse

Storebror Silas er således med til at holde Theodors motivation knivskarp. Uanset vejr er han på træningscyklen rundt i Vendsyssel - og gerne på tre timers ture.

- Jeg styrketræner to gange om ugen og cykler fire-fem gange om ugen.

- Jeg cykler, fordi jeg synes, det er sjovt. Man kan måle sig med andre. Og det er en fed følelse at vinde. Når jeg kommer hjem fra skole og ser på træningsplanen, tænker jeg: fedt. Også selvom jeg har siddet i skolen og set ud af vinduet, at det regner eller blæser. Man har det godt, når man kommer hjem efter sådan en træning, siger Theodor.

På sidelinjen bakker mor og far, Annette og John Clemmensen, op om sønnens satsning inden for elitesporten. Dog uden at presse ham. Theodor har førertrøjen på, også når det gælder hans egen cykelkarriere.

- Hvis jeg ikke har lyst til at træne, står de ikke og siger, at jeg skal. Så er det også ok.

Hvis storesøster Joanna på 15 år derimod drilsk påstår, at Theodor ”no way” kommer ud at træne en regnvejrsdag, bliver fighter-genet aktiveret omgående.

- Så skal jeg selvfølgelig afsted, griner Theodor

Tæt løb

Til DM kørte Theodor løb to dage i træk. Det stiller selvsagt høje krav til fysikken og ikke mindst til et robust og positivt mindset. Sejrsglæden efter DM-guldet på de 15 kilometers enkeltstart skulle hurtigt ud af kroppen. For et nyt løb ventede.

- Så skal man jo lige ned på jorden igen og forberede sig til næste dags løb. Jeg plejer at ringe til min storebror og snakke om, hvad jeg gjorde rigtigt, og hvordan jeg angriber næste løb, så min chance for at vinde bliver størst.

Andendagens løb var på 42 kilometer, og Theodor havde egentlig sat sig for at køre de nærmeste konkurrenter trætte ude på ruten. Men sådan gik det ikke.

Sejren blev afgjort i en spurt - i øvrigt i et uhyggeligt tæt opløb med kammeraten Frederik Dupont Hougaard fra Randers. De to klemte cyklerne over stregen så tæt, at der skulle målfoto til.

- Vi gjorde begge, hvad vi kunne. Og det var en kæmpeforløsning, da speakeren råbte mit navn som vinder.

Gav alt, han havde

Når et løb er gennemført analyserer Theodor løbet sammen med storebror Silas.

- Vi snakker om, hvad jeg kunne have gjort bedre, og hvad jeg gjorde godt. Så kan man forbedre sig selv.

De elektroniske data under løbene er en god hjælp i arbejdet med at analysere og bliver klogere. Men også mentalt gør Theodor status.

- Når man tænker tilbage på et løb, kan man altid finde et par sekunder, hvor man måske kunne have kørt lidt hurtigere - men det kunne jeg ikke til DM i enkeltstart. Da følte jeg, at jeg havde givet alt det, jeg havde.

Og Theodor kan i filmiske detaljer beskrive løbene - ikke mindst spurt-dramaet, da sejren blev hans.

- Det var en dækbredde, der gjorde forskellen, smiler han.

Siden DM blev afviklet, har Theodor også vundet enkeltstart i Jysk-Fynsk Mesterskab, og dagen efter blev han nummer to i linieløbet - med Frederik som vinder.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...