En defekt projektor og en kraftig forkølelse ændrede Solgårdens søndagsprogram. Det var annonceret, at cand.mag. i historie og russisk Louise Willemoes Poulsen kom på besøg og fortsatte sine spændende fortællinger fra de baltiske lande. Af de nævnte årsager er foredraget ”På besøg i Litauen” udskudt til søndag den 24. marts klokken 13.30.

Det lykkedes heldigvis formanden for Solgården Ragna Eriksen at skaffe en erstatning, så der alligevel blev en hyggelig foredragseftermiddag i Aktivhuset. Med kort varsel havde Poul Sørensen fra Astrup sagt ja til at komme og fortælle om livet i Søby Brunkulslejer i Kølkær Sogn tæt ved Herning.

Det er en spændende og vigtig fortælling om Danmarks farligste arbejdsplads gennem 30 år. Brunkulseventyret begyndte under besættelsen fra 1940 - 1945, hvor brunkul løste to vigtige opgaver at skaffe brændsel og beskæftigelse. Derfor tiltrak området arbejdskraft fra alle egne af landet. Brunkulsarbejderen spillede en vigtig rolle på en af Danmarks største arbejdspladser, som leverede brændsel til hele landet frem til maj 1970. I alt har cirka 10.000 arbejdet i brunkulsdistriktet. I dag er Søby et fantastisk naturområde, hvor 1.100 hektar er fredet. Det meste af området er beplantet, og de smukke, men livsfarlige brunkulssøer pynter i det kuperede landskab. I dag svært at forestille sig, at brunkulslejerne i 30 år producerede det største bidrag til Danmarks energiforsyning.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...