Nyt tag og nyt tårn er på vej til bygningen i Svanelunden, der rummer loge og restaurant - parkeringsforhold forbedres også

HJØRRING: Tag og tårn på loge- og restaurantbygningen i Svanelunden skal udskiftes, og håndværkerne er lige nu i gang med en del af projektet.
Bygningen ejes af Logen Sct. Olai, der har modtaget en donation på en halv mio. kroner fra ENV-fonden.
- Den halve mio. kroner rækker ikke helt, men det er et væsentligt bidrag, siger Knud Mørk Jensen, der er kasserer i Sct. Olai-logens ejendomsudvalg.
I førte omgang bliver det utætte tag på vestsiden udskiftet.
- Det er første etape. Efterfølgende skal tårnet skiftes ud - og det bliver selvfølgelig holdt i den oprindelig stil, understreger Knud Mørk Jensen og Lars Dam Christensen - sidstnævnte er sekretær i logens ejendomsudvalg.
Den stolte bygning i Svanelunden er opført slutningen af 1800-tallet og blev oprindelig benyttet som traktørsted. Logen købte bygningen i 1969, og den er i dag erklæret bevaringsværdig. Tårnet er fra det oprindelige byggeri.
- Planen er, at vi belyser tårnet, så man også kan se svanen, når mørket har sænket sig over byen og Svanelunden, tilføjer Lars Dam med et nik mod svanen, der pryder tårnets spir.
- Svanen er ikonisk og er med på mange billeder fra området.
- Bygningen her i Svanelunden er en vigtig del af Hjørrings historie.
Hele området omkring logebygningen inklusiv restauranten får også et løft.
Blandt andet bliver parkeringsforholdene forbedret væsentligt, og belysningen omkring pladsen og vejen opgraderes. Desuden bliver handicappladserne ved nedkørselsrampen til restaurantens indgang synliggjort.
- Vi øger tilgængeligheden til Svanelunden - også for handicappede, lyder målet fra logenbrødrene.
- Vi får cirka 65 p-pladser - i dag er der kun 25. Det skyldes, at parkeringspladsen i dag er dårlig indrettet. Samtidig bliver der lavet vendeplads til en bus og til de lastbiler, der leverer varer til Restaurant Svanelunden.
Ny skiltning til Svanelunden er også på tegnebrættet.
Logen har et ønske om at åbne vejen ud mod Bispensgade, men den byplan-løsning har kommunen afvist.
Taget ventes færdigt i løbet af næst uge, og tårnet vil formentlig være klar næste år. Og næste år vil de nye parkeringspladser også være anlagt.
Men logebrødrene løber ikke tør for projekter.
- Næste projekt bliver den udendørs terrasse, der skal have et løft. Også med respekt for den oprindelige stil.
Og herefter er der fra logens side ønske om at udskifte vinduerne.
- Vi har også planer for og ønske om at forbedre toiletforholdene i bygningen.
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...