Violinernes fløjlsbløde fortolkning af de bølgende kornmarker bliver en del af lyduniverset, når Kornets Hus åbner ved Hjørring om et års tid.

HJØRRING: Der kan umiddelbart synes langt fra kornmarken til de bonede koncertsalens gulve, men Danmarks kommende videns- og inspirationscenter om korn har allerede fået sin egen symfoni, som fortolker kornets livscyklus på marken. Det er resultatet af et unikt samarbejde mellem Aalborg Symfoniorkester og Kornets Hus, som netop nu opføres midt i det nordjyske kornlandskab syd for Hjørring.

”Korn”, som stykket slet og ret hedder, er komponeret af trompetisten Jan Lynggaard Sørensen og indspillet live af Aalborg Symfoniorkester. Kompositionen er tænkt til at fungere som underliggende lydunivers i det kommende videns- og inspirationscenter og skal i sit musiske forløb vække sanselige billeder hos de besøgende om kornmarkens udvikling og evige cyklus henover årstiderne.

Fra den første spiring efter landmandens tålmodige så-arbejde til efterårets livgivende kornhøst og den senere bearbejdning til for eksempel brød og grød.

Indspilningen er netop blevet færdigredigeret og kan allerede findes på diverse streaming-tjenester som for eksempel Spotify, Apple Music og Tidal.

Det opsigtsvækkende center, hvis etablering er støttet af Realdania, Nordea Fonden og en række andre fonde, er tegnet af den internationalt anerkendte norske arkitekt Reiulf Ramstad. Første spadestik blev taget i sommer, men udover selve byggeriet pågår der mange forberedelser frem mod den planlagte åbning ved årsskiftet 2019/2020.

Projektleder ved Kornets Hus, Peter Hermansen, glæder sig meget over indspilningen af ”Korn”, som han betegner som en ekstra signatur for huset: En sanseoplevelse på 3 minutter og 18 sekunder, som skal tilføre husets gæster en ekstra dimension blandt andet i forbindelse med husets præsentationsfilm kornets livscyklus og mangeartede anvendelse.

- Hos Kornets Hus er vi umådeligt tilfredse med og stolte af både samarbejde og resultat. Aalborg Symfoniorkester og komponisten har grebet idéen med ægte engagement og en professionalisme, som har været vidunderligt at være en del af, siger Peter Hermansen.

Dufter kornmarken i musikken

Hos Aalborg Symfoniorkester er begejstringen over proces og resultat ikke mindre. Her betegner orkesterchef Jan Kvistborg Jan Lynggaards debut som ”klassisk” komponist på symfoniorkesterniveau som ”overbevisende og talentfuld”. ”Man kan næsten dufte årstiderne i marken, når man lukker øjnene og nyder musikken. Lynggaards tilgang minder lidt om en ung Carl Nielsen eller Edvard Grieg. Og alligevel er minisymfonien helt sig selv og både original og fyldt med en smuk harmoni”, mener Jan Kvistborg.

Muligheden for at nå ud til et endnu bredere publikum end de mange, der allerede besøger Aalborg Symfoniorkesters koncerter, er et vigtigt ekstra mål for orkesteret, påpeger orkesterchefen. Han tilføjer:

- Særligt spændende og inspirerende har det været, fordi opgaven med ”Korn” har forbindelse til oprettelsen af ny og anderledes kulturinstitution her i Nordjylland.

For komponisten selv har muligheden for at blive hørt af så mange, været ekstra motiverende:

- Visionen med Kornets Hus er jo stor. Som debuterende komponist på den klassiske musiks område, har jeg altså ikke kunnet drømme om mere, siger Jan Lynggaard Sørensen.

Fakta om Kornets Hus:

- Kornets Hus er en almennyttig fond. Ejerskabet fordeler sig mellem to fonde – en ejendomsfond og en driftsfond. Idéen til Kornets Hus er skabt af Jørn Ussing Larsen, medstifter af det økologiske bageri og mølleri Aurion A/S, og er gennem de senere år blevet udviklet af lokale ildsjæle i Foreningen Kornets Hus. Projektet realiseres takket være en stærk opbakning fra en række bidragsydere, herunder Realdania, Nordea Fonden, Hjørring Kommune, ENV Fonden, Spar Nord Fonden, Holkegaard Fonden og LAG Nord.

- Danmarks nye center for viden og inspiration om korn, ernæring og madkultur spirer lige nu op af jorden syd for Hjørring, og forventes at være moden til at byde gæster velkommen fra årsskiftet 2019/20.

- Udenomsarealer forventes at åbne foråret 2020.

Økonomi:

Projektets samlede økonomi: 27,7 mio. kr.

Omfatter byggeri af et hus på 520 m², udvikling af formidlingsaktiviteter samt anlæg af Kornets Have.

Bidragsydere:

Realdania: 12,6 mio. kr.

Nordea-fonden: 6,5 mio. kr. (udvikling af formidlingsaktiviteter)

ENV-fonden: 2 mio. kr.

Spar Nord Fonden: 1,3 mio. kr.

Hjørring Kommune: 1 mio. kr.

Holkegaard Fonden: 1 mio. kr.

LAG Nord: 0,3 mio. kr.

Øvrig finansiering: 3 mio. kr.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...