Mette Smalbro ved, hvad det betyder at kunne få den rigtige diagnose og behandling - og at være del af et frivilligt fællesskab

HJØRRING: Mette Smalbro ved, hvad det betyder at få den rigtige diagnose og behandling. Og at være del af et frivilligt fællesskab. Sammen med manden Søren har hun fem børn, hvoraf to har haft livstruende hjertefejl.

- På et tidspunkt begyndte vores datter Thea med jævne mellemrum at have hovedpine, influenzasymptomer og lignende. I første omgang tænkte vi det var småting, eller måske teenagersyndrom, men det blev ved. Det blev også til mange lægebesøg. Efter cirka et år skete der simpelthen det, at Thea faldt om hos lægen og blev akut indlagt. Kort efter var hun på operationsbordet på Skejby Sygehus, fortæller Mette Smalbro.

Efterfølgende fik familien at vide, at Thea havde en medfødt hjertefejl: et så alvorligt hul i hjertet, at der var grund til at være taknemmelig for, at hun havde levet 14 år med det. Hele familien fik tilbudt hjertescanning, og det viste sig at storesøster Sarah havde samme hjertefejl. Også hun gennemgik en stor hjerteoperation og også hun fik herefter et meget bedre liv. Hun er blandt andet blevet glad for fysiske udfordringer og løber maraton.

Det var en svær tid for hele familien, men heldigvis var der også hjælp at hente.

- Thea kom med i Heart-Teens, som er et tilbud under Hjerteforeningen, hvor teenagere med hjertesygdomme mødes. Det at få snakket med andre, som har oplevet noget af det sammen som en selv, kan være en stor hjælp. Selv blev jeg aktiv i Hjerteforeningen i Hjørring, fortæller Mette Smalbro, som i dag er medlem af Hjerteforeningens bestyrelse og koordinator på foreningens tilbud om blodtryksmåling i samarbejde med lokale Matas butikker og apoteker.

På forsiden af Hjerteforeningens pjece kan man læse følgende: Hver 4. dansker dør af en hjerte-kar-sygdom – hvis vi ikke gør noget! Hjerteforeningens lokalafdeling i Hjørring har 1450 medlemmer, og inviterer 6 gange årligt til foredrag om emner, som berører mennesker med hjertesygdomme. Og mange andre, som også kan have gavn af at vide mere om kost, motion, blodtryksmåling og medicindosering, som er blandt de emner foreningen har haft på programmet.

I Hjørring har foreningen også et samarbejde med Sygehus Vendsyssel, så indlagte hjertepatienter kan ønske at tale med en frivillig fra Hjerteforeningen, som både kan lytte og forstå det patienten gennemgår.

Desuden tilbydes blodtryksmåling ude på arbejdspladser.

- Det er ikke så længe siden jeg var på en arbejdsplads, hvor tre ansatte havde et meget højt blodtryk. Én så højt, at han gik direkte til lægen. Er der arbejdspladser, som er interesseret i et besøg af Hjerteforeningens blodtrykshold, skal de være meget velkomne til at kontakte mig, siger Mette Smalbro.

Man er også velkommen til at kontakte Mette Smalbro, hvis du vil høre mere om lokalforeningens tilbud, tegne medlemskab eller måske selv være frivillig. Du kan også finde Hjerteforeningen Hjørring på facebook.

Vil du gerne vide mere om andre tilbud i den frivillige sociale verden eller muligheder for at blive frivillig, kan du kontakte Mette Jakobsen, koordinator i Frivilligcenter Hjørring i Østergade.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...