CKU Vendsyssel i Hjørring fik en hurtig og grundig indføring i, hvordan man kan redde liv

HJØRRING: Eleverne på den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse (STU) på CKU Vendsyssel i Hjørring fik tirsdag en hurtig og grundig indføring i, hvordan man kan redde liv ved at kende til genoplivning.

Instruktøren Finn Brink Hymøller fra Hjørring repræsenterede Hjerteforeningens korps af instruktører og holdt et lærerigt introkursus i genoplivning.

Grundreglen er, at det værste, man som vidne til en person uden vejrtrækning kan gøre, er IKKE at gøre noget.

Det handler om at få ringet 112 efter hjælp, hvis personen har problemer med vejrtrækningen og måske ingen puls. Så er genoplivning kogt ned til få ord 30 hurtige tryk på hjertet, to pust i munden, 30 tryk og så videre.

Findes der en hjertestarter i nærheden, handler det om at få nogen til at hente den, pakke den ud og så ellers følge instruktionerne. Hjertestarteren er indrettet, således, at en stemme fortæller brugeren trin for trin, hvad der skal gøres – også om man skal trykke på knappen til at give stød eller ej.

Hvis hjertestarteren ikke får gang i personens hjerte, gentages 30 tryk og to pust, og skulle hjælpen gerne være fremme. Fortsæt genoplivningen indtil personen igen trækker vejret eller professionelle tager over.

Trækker personen vejret og måske er besvimet, er der i sagens natur ikke brug for hjertestarteren. Så handler det blandt andet om at placere personen, så der er mulighed for fri vejrtrækning.

Hjerteforeningen tilbyder at stille instruktører til rådighed, hvis man kan samle en gruppe på mindst fem personer.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...