Jobpatruljen i Nordjylland har besøgt Hjørring og omegnsbyerne, og der var ordnede forhold mange steder - men også arbejdspladser, hvor de unge og arbejdsgiverne lærte mere om løn- og arbejdsforhold

HJØRRING: Onsdag var Jobpatruljen rundt i Hjørring og omegnsbyerne og talte med 60 unge. De fleste steder var arbejdsforholdene i orden. Men Jobpatrulje-folkene møder stadig unge under 18 år, der ikke har fået en ansættelseskontrakt, der ikke får overenskomstmæssig løn, der ikke får løn under sygdom - eller som selv skal finde sin afløser under sygdom.
- Der er heldigvis mange arbejdsgivere, der har rigtig godt styr på reglerne for ansættelse af unge under 18 år. Men selv om vi nu i årevis har delt foldere ud og informeret arbejdsgiverne, er der stadig arbejdsgivere, der ikke har sat sig ind i, at der gælder særlige regler, når man ansætter unge under 18 år, fortæller Jobpatruljekoordinator Lene Hürdum Qvist. Hun fortsætter:
- Særligt tunge løft kan have alvorlige konsekvenser: For en ung medarbejder, der har fået ødelagt sin ryg på grund af for tunge løft på fritidsjobbet, kan det betyde afslutningen på sit arbejdsliv, inden det rigtigt var kommet i gang. Desuden kan det blive dyrt for arbejdsgiveren...
- For mange af de unge er sommerferie-jobbet deres første rigtige job med løn, og det skal jo gerne være en god oplevelse. Og her kan en god snak og en folder om reglerne gør en forskel for både arbejdsgiveren og for de unge medarbejdere, slår Lene Hürdum Qvist fast.

19 sager til opfølgning

Jobpatruljens opgave er at informere og vejlede - men det sker, de møder sager, der skal bringes i orden - for de unges skyld og for arbejdsgiverens. I år har Jobpatruljen sendt 19 sager fra Hjørring-området videre til faglig opfølgning. I flere af tilfældene var der tale om mere end et forhold, der ikke var i orden.
- Det, vi især har set i Hjørring-området, har handlet om arbejdsmiljø - altså især tunge løft. Og så har der været nogle sager om løn under sygdom og ferie, påpeger Lene Hürdum Qvist.
Der er også stadig problemer med arbejdstiden. Det vil sige, de unge enten arbejder for meget - unge, der stadig går i skole, må højst arbejde 12 timer om ugen - eller at de arbejder alene efter kl 18 på hverdage og klokken 14 i weekenderne.
Jobpatruljen i Nordjylland tager ud i de nordjyske byer - fra Skagen og Hanstholm til Mariager - i uge 28 og 29 for at besøge arbejdspladser med ansatte under 18 år.

Fakta om jobpatruljen

- Jobpatruljen er fagbevægelsens hjælp til unge med fritidsjob, og tjekker hver sommer løn- og arbejdsforhold.
- Det er i år 39. gang at der køres Jobpatrulje i Danmark
- Bag Jobpatruljen står LO-forbundene og især fagforeningerne HK og 3F
- Sidste år besøgte Jobpatruljen ca. 10.000 virksomheder og talte med 3.081 unge fritidsjobbere
- I hele landet afdækkede Jobpatruljen i 2016, at 82,2% af fritidsjobberne havde problemer
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...