TRANPORT: Beboerne i Tornby og Vidstrup har sammen med NT skabt et nyt mobilitetsfællesskab

TORNBY/Vidstrup: I august 2019 ændrede NT og Nordjyske Jernbaner standsningsmønstret på regionaltogene i en forsøgsperiode for at sikre flere direkte tog mellem Hirtshals og Aalborg samt opnå tog til tiden. Ændringen gøres nu permanent, hvilket betyder, at alle tog stopper i Tornby og Vidstrup, mens Sønderby St. nedlægges.

NT oplyser i en pressemeddelelse, at selskabet løbende har været i dialog med beboerforeningerne i Tornby og Vidstrup for at sikre, at det ændrede standsningsmønster ikke resulterede i forringet mobilitet. Det har blandt andet betydet oprettelse af lokale trafik-knudepunkter, etablering af pakkebokse og et samarbejde med samkørselstjenesten NaboGO.

Nye tanker

NTs overordnede ambition med at ændre standsningsmønstret var at sikre en større grad af mobilitet for nordjyderne. For beboerne i Tornby betød det i første omgang en opfattelse af, at mobiliteten blev ringere, da Sønderby St. ikke blev betjent. Derfor har det været vigtigt for både NT og beboerne i Tornby og Vidstrup at tænke nyt for at sikre samme høje grad af mobilitet.

- Tornby og Vidstrup er placeret på hovednettet i Nordjylland, hvilket betyder, at der er god adgang til den kollektive trafik og dermed gode muligheder for at sikre god mobilitet. I samarbejdet med beboerne har vi set en lokalbefolkning med lyst og vilje til at indgå i dialog om at sikre mobiliteten i deres lokalområde. Så vi har helt sikkert opnået en større indsigt, som vi kan anvende i samarbejde med andre lokalsamfund, siger Signe Klintgaard Korac, chef for mobilitet og rådgivning hos NT i pressemeddelelsen.

Fra Sønderby til Tornby

NT har fulgt passagertallene på Hirtshalsbanen nøje det seneste års tid, og passagertallene indikerer, at kunder, der tidligere anvendte Sønderby St. i stedet står på i Tornby.

I januar 2020 var der for eksempel 400 passagerer mere, der steg på i Tornby, end der sammenlagt var både i Tornby og Sønderby i januar måned 2019.

Samkørsel hjælper alle

NTs samarbejdspartner NaboGO har etableret ni mødesteder i de tre byer, Vidstrup, Sønderby og Tornby, og der er opsat en nærboks på Vidstrup Station. Begge tiltag er en del af visionen om at rejse mere sammen i Nordjylland og om at skabe trafikale knudepunkter, og derfor er der også opsat knudepunktsmarkører i både Tornby og Vidstrup.

I dag har 12 borgere i lokalområdet oprettet en profil på NaboGO, og de har tilsammen genereret 498 ture.

- Som beboer i Tornby, så er jeg overbevist om, at samkørsel er kommet for at blive og, at samkørsel kan hjælpe os alle med at give hver vores lille bidrag i kampen for et bedre klima. Som tallene indikerer, så kan mobiliteten øges markant i lokalsamfundet samtidigt med, at vi hjælper klimaet, hvis bare nogle få af os tilbyder lift via NaboGo, udtaler Torben Christensen, formand for Tornby Beboerforening i pressemeddelelsen fra NT.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...