Arkæologer har svært ved at få armene ned efter fund på udstyknings-arealer tæt på byens nye skole

VRÅ: I forbindelse med en arkæologisk udgravning i det sydlige Vrå ved Galgebakkevej har arkæologer fra Vendsyssel Historiske Museum gjort et usædvanligt fund. I et stolpehul i midten af et hus fra bronzealderen dukkede et lille depot op med tre bronzeøkser.

- Det kan være svært at få armene ned, for her i landsdelen skal man mange årtier tilbage for at finde et så godt fund fra dansk bronzealder, siger Morten Larsen, der er leder af arkæologien på Vendsyssel Historiske Museum.

- Da vi begyndte vores udgravning i Vrå, vidste vi i forvejen, at der ville ligge et stort hus fra bronzealderen, men blot en halv time efter opstart dukkede bronzerne op. Det er ikke hver dag, man gør den slags fund, tilføjer han.

Der er tale om såkaldte pålstave. Det er en øksetype, som var almindelig i den ældre del af bronzealderen (1700-1100 f.Kr.), hvilket tidsmæssigt passer godt med den bebyggelse, der har været på stedet. Hvorfor pålstavene er blevet gemt i et af husets stolpehuller, er dog fortsat en gåde. De bærer præg af aldrig at have været i brug, da de stadig bærer støbekegler og støbegrater, men alene i materialeværdi er der tale om en skat, som man har villet passe godt på i bronzealderen.

Museet havde i sommeren 2018 gennemført en forundersøgelse af et større areal i Vrå, der står for at blive byggemodnet, og kunne konstatere, at der i det sydvestlige hjørne var rester af et velbevaret hus fra bronzealderen. Forud for byggeri på arealet, er huset blevet udgravet.

Det er Hjørring Kommune, der er bygherre på det konkrete udstykningsprojekt.

Museet har i marts afsluttet deres undersøgelser på stedet og frigivet arealerne til byggemodningen. Økserne er blevet taget op samlet i et præparat og undersøges nu i detaljer på Bevaringscenter Nord i Vodskov, hvor genstandene konserveres.

- Vores gode samarbejdspartnere på Bevaringscentret sikrer, at pålstavene bliver bevaret for eftertiden. De er et vigtigt studieobjekt, og i den kommende tid skal vi se, hvad de kan fortælle om vore forfædres liv og færden i Vrå og omegn, siger Morten Larsen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...