Hver tirsdag i sommerferien går Flemming Hammer i spidsen og fortæller historien

TVERSTED: For 7 i år i træk, gør Bunkergruppen Hirtshals klar til at vise gæster rundt i det gamle tyske kanonbatteri fra 2 verdenskrig.

Formanden for Bunkegruppen Hirtshals, Flemming Hammer, der til dagligt er ansvarlig for vedligeholdelsen af Bunkermuséet i Hirtshals, holder traditionen tro guidede ture hver sommer i Tversted og er også i år klar til at give både de lokale og besøgende turister, en spændende historisk bunkertur rundt i det store kanonbatteri ”Marine-Stutzpunkt Tversted”

De foregående 6 sæsoner, har bunkerturene vist sig at være en vaskeægte turist-succes og knapt 400 deltagere er hvert år med på bunkerturene og interessen er støt sigende år for år.

I Tversted byggede tyskerne under krigen 62 bunkere og det der gør Tversted lidt speciel, er at stort set alle de tyske bunkers ligger på privat grund, hvilket har betydet at man i Bunkergruppen Hirtshals, har brugt mange timer på opsøgende arbejde og kontakt til lodsejerne, og lavet aftaler om at bunkerne må fremvises på bunkerturene.

I efteråret og vinteren bruges der derfor mange timer på at klargøre området til næste sæson, der er bunkere der sander til, stier der gror til og ny aftaler der skal indgåes med henblik på nye og spændende ruter.

Hvor og hvornår

Hver tirsdag i sommerferien og tirsdag i efterårsferien, tager Flemming Hammer os med på denne spændende bunkertur og bringer os rundt i stort set hele fæstnings-området, hvor den erfarne guide tager gæsterne med rundt og ser både kanonstillingerne og mandskabsbunkerne, samt en tur ned i ildlederbunkeren.

Man kommer også forbi masser af bunkere, løbegrave og tyske efterladenskaber fra krigen og turen går også forbi det store infanteri-område, hvor de tyske hær-soldater holdte til og der er mulighed for at se eksempler på forsvaret af batteriet imod landsiden.

Afslutningsvis ser man på de tyske bunkere, som folk i dag har valgt at bruge på nye og alternative måder.

Der er traditionen tro nye tiltag hvert år, så der er derfor altid nye bunkers der bliver besøgt og nye spændende historier der bliver fortalt.

Man mødes tirsdag klokken 19 fra uge 28 til 33, ved bænken foran Polarkiosken ved Tannishus.

Turen tager cirka to timer og koster 20 kroner

Børn er gratis.

Lidt historie

Om morgenen 11. april 1940, kørte de første tyske soldater ind i Tversted, 102 marinesoldater og 60 hærsoldater.

Deres opgave var at påbegynde et stort marine-støttepunkt i Tversted og udbygningen fortsatte frem til 1945, hvor kanon-batteriet stod færdigt, med 4 store flåde-kanoner, 62 store betonbunkere og over 16 km løbegange.

Det tyske kanonbatteri i Tversted, havde til formål at sikre vejen op fra stranden og farvandet ud for kysten imellem Hirtshals og Skagen, samt vanskeliggøre en fjendtlig landgang fra nord, ved hjælp af de tyske flådekanoner og de tyske marine-soldater.

De tyske hær-soldater, opbyggede ligeledes et yderst effektivt infanteri-støttepunkt i Tversted, der med kampklare infanteri-soldater, havde til formål at beskytte batteriet, samt bevogte vejen fra syd.

Batteriets hovedvåben var fire store 10,5 cm kanoner der var placeret i åbne betonbriske, med tilhørende ammunitionsbunkere, mandskabsbunkere og en stor ildleder-bunker, samt ialt 62​ bunkere i form af mortèr-bunkere, maskingeværsbunkere, sanitets-bunkere mm.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...