SE BILLEDERNE - Tre dage i træk har der været festforestilling, lanciers og fest på gymnasiet i Hjørring

HJØRRING: Sjov, festlig, trist, tragisk og bevægende. Hele følelsesregisteret har været i spil på Hjørring gymnasium i skolens festuge.

Som traditionen byder, havde elever med kyndig vejledning fra skolens ansatte komponeret en imponerende festforstilling. Årets forestillingen handlede om livet i en provinsby i Nordjylland under 2. Verdenskrig med det lokale mejeri og bageri i centrum.

Det blev fortællingen om, hvordan krigen påvirker hverdagen - både i byen og i familien.

Publikum var vidne til en gribende forstilling fyldt med refleksion, drama, humor og ikke mindst musik, revysange og andre sange fra krigens tid. Og forestillingen blev rundet af med En lærke letted, hvor publikum også sang med.

Efter festforestillingen var der spisning. Herefter dansede gallaklædte afgangseleverne lanciers - sådan som det har været tradition på skolen siden 50erne. Og herefter blev der festet igennem i hallen.

Skolefesten bliver holdt over tre aftener, så eleverne kan invitere søskende, forældre og bedsteforældre med indenfor til både drama, spisning og fest. Og hermed har i omegnen af 1800 børn, unge og voksne deltaget i festlighederne hen over ugen.

Festforetillingen har været i de medvirkendes bevisthed siden september, hvor dramaet begyndte at tage form - med skolens historielærer som historiske konsulenter. Gymnasiets dramalærere og musiklærere har også hjulpet processen godt på vej til det færdige - og imponerende - resultat.

- Det har været meget elevstyret, hvilket giver et ejerskab for processen. Det er vildt imponerende, hvad eleverne kan. Der er enormt store ressourcer - de rer et kildevæld af ressourcer, når de får rammer, guidning - det er ufatteligt, hvad de kan selv. De har været SÅ gode. Det hele er gået op i en højere endhed, og det understøtter ind i timerne bagefter, siger rektor Elsebeth Gabel Austin

- Vi gør meget ud af den kreative side af menneskets udvikling. Og forestillingen gav enorm god respons. Man bliver rørt af at se den. For de unge er 2. Verdenskrig historie, men de formår alligevel at tage konflikterne frem og vise dem - og nogle blandt publikum kan huske det. Og mange sad faktisk med tårer i øjnene - også når vi hørte sange som Det haver så nyligen regnet. Vi rundede af med En lærke letted og fik på den måde genskabt alsang-traditionen, siger rektor Elsebeth Gerner.

- Det blev en flot afslutning på forestillingen, at 500 mennesker sammen med eleverne sang sammen.

Elsebeth Gerner konstaterer, at der er tale om dannelse på højt plan, når eleverne opfører festforestillingen - og det gælder både for musiker, kor, skuespillere og alle andre involverede på og bag scenen.

- Det forener på tværs af årgange og det viser, hvad man kan, når man er et team. Der er ingen, der kan undværes. Og de stod der hver aften, de stod på scenen, sad i bigbandet og styrede lys og lyd. Og hele skolen er med - alle i medarbejderstaben samt søskende og forældre bakker op. Det samme gør de elever, der ikke er direkte involveret i forestillingen.

- Vi aktivere alle i den kreative del - samtidig er der håndværk. Man skal lære det udenad og når man står på en scene er det NU det alt skal fungere. Og man før det i et fællesskab - og bagefter er der fest for alle.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...