Rektor Elsebeth Gabel Austin glædede sig i sin festtale over, at de nybagte studenter planlægger både et, to og tre sabbatår

HJØRRING: De hvide huer lyste op i festsalen på Hjørring Gymnasium og HF, da der fredag var dimission af årets STX-studenter og HFere. Og under flere huer gemte der sig trætte, afslappede øjne efter dage med eksamen og fester sammen med familier og kammerater.

Rektor Elsebeth Gabel Austin konstaterede: ”Dagen i dag er jeres, og det er fremtiden også”.

Og hun rundede sin tale af med ordene:

- ”Undren er begyndelsen til visdom” er skolens motto i år, og med det dimitterer jeg jer studenter fra Hjørring Gymnasium 2019.

Hav tillid til jer selv

Hun opfordrede studenterne til at tænke vildt og hun advarede med et citat af Nationalmuseets direktør, antropologen Rane Willerslev mod ”slid, flid og skyklapper:

- I effektivitetens tjeneste bliver I så til konventionelt tænkende studerende, og jeg vil gerne gå skridtet videre og sige, at vi i vores superoptimerede, effektive samfund ikke har nok tillid til jeres egen dømmekraft og derfor bruger vi forskellige kontroller til at presse jer i retning af de uddannelser, som økonomernes beregninger viser, at fremtiden vil få mest brug for.

- Problemet er bare, at det kan ingen med nogen form for sikkerhed forudsige. Det er efterhånden banalt at påpege teknologiens stormende fremskridt på området med kunstig intelligens, men eftersom jeres fremtid netop vil se en omdefinering af, hvilke kvaliteter og uddannelser, der bliver behov for, så har vi brug for at vise jer den allerstørste tillid, så I får både mod og lyst til at tænke anderledes og langt mere kreativt, end vi kan forestille os, der bliver behov for.

- Den digitale teknologi giver desværre ikke os mennesker frihed og handlekraft, men bruges tværtimod alt for ofte af de få til at manipulere de mange.

- Husk at vores demokrati hviler på et fundament af tillid, og ikke på et fundament af mistillid og kontrol.

- Hav derfor tillid til jer selv og bevar jeres sunde dømmekraft, så I kan møde andre med tillid og nysgerrighed, for det skaber frihed og handlekraft i fremtidens forunderlige verden, lød opfordringen fra Elsebeth Gabel Austin.

Et trygt afsæt til næste skridt

I sin tale konstaterede rektor, at gymnasietiden har budt på modgang og medgang, på frustrationer og forhindringer, på gode dage og dårlige dage.

- Fuldstændig som jeres liv fremover vil være, fotsatte hun.

- Uanset hvordan I har det lige nu, vil I mindes gymnasieårene resten af livet, og det kan vores 70 års jubilar bevidne, når han lidt senere vil sige et par ord til jer. Flere af jer har selv kaldt det en dannelsesrejse, for I har udviklet jer meget i tiden hos os, I har udvidet jeres horisont ved opbygning af viden og udviklet jeres sociale sider i fællesskabet og I haft sejre og succeser.

- Vi er derfor helt trygge ved at sende jer videre: nu tænker I måske: ”trygge – hvis hun bare vidste…”. Men tryghed hviler ikke på en formodning om, at I vil opføre jer bedre end vi andre, jeres forældre og bedsteforældre, gjorde. Nej, tryghed hviler på et fundament af tillid til jer: tillid til at I vil få gavn af det, I har lært; tillid til, at I vil lære mere, ja, meget mere og være I stand til også at bruge det – altså tillid til slidstyrken af den ballast, vi har givet jer, hvilket I først vil opdage, når I får brug for den – det er det magiske ved den.

- Den tynger jer ikke, den vil være der altid som et trygt afsæt, når I hver især er parate til at tage næste skridt. Og det vil være i alle mulige retninger – for 90 procent af jer er det næste skridt ud i et, to eller tre sabbatår. Lige præcis det gør mig også tryg, for det betyder, at I ikke bare bevidstløst følger de stemmer, der gerne vil bestemme for jer.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...