Realdania har afsat 200.000 kroner til to projekter - Friluftshuset ved Løkken Mole samt Rubjerg Knude

LØKKEN: Enestående natur, hyggelige kystbyer og autentiske fiskerlejer. Alle, der bor, arbejder eller besøger Vestkysten, ved, at den er noget særligt, og kystens særlige kvaliteter kan bruges som løftestang for bl.a. turisme og levende lokalsamfund.

Realdania har afsat 40 mio. kroner til udvikling af kystbyer og attraktioner med overskriften ”Vestkysten viser Vejen”. Projekterne kan gøre kystdestinationerne attraktive, og Løkken og Lønstrup er udvalgt.

Der er afsat 200.000 støttekroner til foranalyse for Friluftshuset ved Løkken Moleleje, og 200.000 kroner til foranalyse for et besøgscenter ved Rubjerg Knude.

- Stærke attraktioner kan være med til at profilere Vestkysten, sætte spot på Vestkystens kvaliteter, skabe reasons-to-go og give en anledning til at blive lidt længere og opleve lidt mere. Derfor støtter Realdania også udvikling af foranalyser for besøgscentre og ikke-kommercielle attraktioner, nemlig Friluftshuset ved Løkken Moleleje, Rubjerg Knude Fyr samt ”Showroom for Fiskeriet” i Hanstholm, fremgår det af en pressemeddelelse fra Realdania.

Foranalyserne skal afklare det fysiske, forretningsmæssige og organisatoriske grundlag for at skabe nye oplevelser og attraktioner langs Vestkysten.

Udviklingsplaner

Seks andre projekter ved vestkysten har fået støtte til strategisk-fysisk udviklingsplan af Realdania. Der er afsat 500.000 kroner til Hvide Sande., 500.000 kroner til Klitmøller/Nr. Vorupør, 225.000 kroner til Thorupstrand og Slettestrand, 400.000 kroner til Søndervig og 500.000 kroner til Vejers Strandby.

Med indsatsen ”Vestkysten viser Vejen” vil Realdania være med til at styrke flere af de centrale kystbyer og attraktioner langs den 550 kilometer lange kyststrækning. I alt har Realdania afsat 40 mio. kr. til udvikling af kystbyer og attraktioner, som skal gøre Vestkysten til én af Nordeuropas mest eftertragtede kystdestinationer. Indsatsen kommer i forlængelse af Udviklingsplan for Vestkysten, som blev lanceret i sommeren 2018 af 11 kommuner, tre regioner, Dansk Kyst- og Naturturisme samt Realdania.

Særlige kvaliteter

Første skridt er udvikling af strategisk-fysiske udviklingsplaner, som skal sætte kursen for en sammenhængende udvikling langs Vestkysten med de lokale potentialer som afsæt. Alle kommuner langs Vestkysten havde mulighed for at byde ind, og de fem feriesteder udvalgt til støtte er Hvide Sande, Klitmøller/Nr. Vorupør, Thorupstrand/Slettestrand, Søndervig og Vejers Strandby. Tidligere har Realdania støttet strategisk-fysiske udviklingsplaner for Blåvand, Thorsminde/Thyborøn og Løkken/Blokhus.

- Vestkysten er noget særligt - og vi vil gerne være med til at udvikle den på grundlag af de kvaliteter, der allerede findes. F.eks. ved at beskytte naturområderne og gøre dem mere tilgængelige. Og ved at forstærke byernes karakter til gavn for både beboere og besøgende. Vi er meget glade for at se den store interesse langs Vestkysten for at løfte i flok og styrke kvaliteten og oplevelsesmulighederne. De projekter, som nu er valgt, har alle potentiale til at bidrage til en sammenhængende udvikling, som bygger på det enkelte steds særlige kvaliteter, siger Henrik Lund, projektchef i Foreningen Realdania.

For hvert sted skal de strategisk-fysiske udviklingsplaner skitsere hvad, hvornår og hvordan den lokale udvikling skal finde sted - med særligt fokus på at løfte kvaliteten af byernes rum og tiltrække investeringer i faciliteter og infrastruktur. I Jammerbugt kommune er der f.eks. potentiale for at skabe bedre sammenhæng på tværs af to lokalsamfund, hvor Slettestrand i dag har mange gæster, mens kystfiskeriet i Thorupstand har potentiale for flere. Andre planer handler om havneudvikling og bedre plads til overnattende gæster - fælles for alle projekter er, at udviklingen skal være bæredygtig og ske på stedets præmisser.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...