En ny pulje giver markante tilskud til boligforbedringer - særligt fokus på skift til varmepumper og bedre isolering. Du kan søge nyt klimatilskud fra Bygningspuljen fra i dag

Fossil opvarmning skal ud – grøn strøm skal ind. Det er målet med en ny Bygningspulje, der fra i dag giver markante tilskud til danskere, der skifter fra opvarmning med olie eller naturgas til varmepumpe.

Alene i huse i Region Nordjylland er der i omegnen af 16.000 oliefyr og 20.000 naturgasfyr. Langt de fleste ligger uden for fjernvarmeområder og kan dermed få mellem 22.000-45.000 kr. i tilskud ved at skifte til varmepumpe.

- Der er stadig mange hjem – også i Nordjylland – hvor fossile brændsler bruges til opvarmning. Med tilskud fra Bygningspuljen bliver det nemmere for boligejerne at investere i en varmepumpe. Målet er at få skrottet en lang række olie- og gasfyr nu, der ellers først ville blive udskiftet om mange år, siger Heidi Ingeman Koch, kontorchef i Energistyrelsen.

Søg FØR du forbedrer

Det nye tilskud støtter ud over skift til varmepumpe også bl.a. bedre isolering. Energiforbedringer som forøger boligens værdi og giver lavere udgifter til el og varme. Ofte giver de også bedre komfort og indeklima.

For at få tilskud skal man dog søge, før man går i gang med projektet – ellers er det for sent. Så det er bare om at få ansøgt, lyder opfordringen fra Energistyrelsen.

- Der er mange gode grunde til at udnytte muligheden. Hvis det også med tilskud er for dyrt for én at købe en varmepumpe, kan man komme billigt i gang med varmepumpe på abonnement. Her slipper man også for at tænke over installation, drift og vedligehold, siger Heidi Ingeman Koch, kontorchef i Energistyrelsen.

Der er afsat 245 mio. kr. til Bygningspuljen i 2020. Tilskud kan søges via www.SparEnergi.dk/tilskud.

FAKTA: Bygningspuljen

- Fra d. 15. oktober 2020 kan man få tilskud fra Bygningspuljen til en række energiforbedringer i f.eks. huse, lejligheder og kollegier.

- Der er afsat 245 mio. kr. til Bygningspuljen i 2020. Der er med afsæt i Energiaftalen 18 afsat 800 mio. fra 2021-2024 (200 mio. kr. årligt). Der vil ligeledes blive tilføjet betydelige midler årligt fra 2020-2026 fra Klimaaftalen 2020.

- For at få tilskud skal boligen være registreret som helårsbeboelse i BBR.

- Man kan bl.a. søge tilskud fra Bygningspuljen som privatperson, andelsforening, ejerforening i etageejendom, virksomhed, forening og selvejende institution.

- Der er ca. 80.000 oliefyr og ca. 380.000 naturgasfyr i danske boliger. Man kan få tilskud til konvertering til varmepumpe, hvis man bor i et område uden fjernvarme eller planlagt fjernvarme. Man kan få tilskud til bedre isolering, hvis ens bolig er dårligt isoleret.

- Der er gives faste tilskudsbeløb afhængigt af størrelsen og typen af energiforbedring. Der gives kun tilskud til renoveringer, der står på Bygningspuljens liste over tilskudsprojekter.

- Man kan søge via hjemmesiden SparEnergi.dk/tilskud. Her kan man også med en enkel beregner få et bud på, hvor meget man potentielt kan få i tilskud – og hvor mange penge, man kan spare i energiudgifter.

- Hvis man vil have tilskud til installation af varmepumpe, kan man enten få tilskud fra Bygningspuljen eller få varmepumpe på abonnement. Vælger man abonnement, får man støtte via Skrotningsordningen og kan ikke samtidig få tilskud fra Bygningspuljen til konvertering til varmepumpe – men man kan stadig søge tilskud fra Bygningspuljen til andre energiforbedringer. Man kan læse mere om varmepumper på abonnement på SparEnergi.dk/varmepumpeabonnement.

Kilde: Energistyrelsen

Fakta om Olie og naturgasfyr

Så mange har Olie- og naturgasfyr i huse til helårsbeboelse i nordjyske kommuner:

Brønderslev-Dronninglund: Naturgasfyr 480. Oliefyr 1100

Frederikshavn: Naturgasfyr 3080. Oliefyr 1520

Hjørring: Naturgasfyr 2080. Oliefyr 2440

Jammerbugt: Naturgasfyr 2300. Oliefyr 1540

Læsø: Naturgasfyr 0. Oliefyr 500

Mariagerfjord: Naturgasfyr 2500. Oliefyr 940

Morsø: Naturgasfyr 2580. Oliefyr 1540

Rebild: Naturgasfyr 620. Oliefyr 1140

Thisted: Naturgasfyr 2460. Oliefyr 1700

Vesthimmerland: Naturgasfyr 1140. Oliefyr 1680

Aalborg: Naturgasfyr 2200. Oliefyr 2260

Kilde: Energistyrelsen på baggrund af BBR. Tallene er behæftet med usikkerhed, da det er boligejerens ansvar at sørge for, at oplysninger om deres bolig bliver opdateret i BBR.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...