Torsdag den 17. august fylder naturvejleder Jakob Kofoed, Nørskovvej 107, Astrup, 9800 Hjørring, 60 år.

Som naturvejleder ved Vendsyssel Historiske Museum er Jakob Kofoed kendt i hele Hjørring Kommune, ja faktisk over hele Vendsyssel for hans store engagement og indsat for naturen. Jakob har lige fra de tidlige drengeår interesseret sig for naturen og elsket at færdes i den. Det var derfor oplagt for ham at vælge både uddannelse og arbejde, der var relateret til det udendørs liv.

Jakob Kofoed er født i Saltum, hvor han også har gået i skole. Efter folkeskolen fortsatte han med at læse HF i Brønderslev, og efter et højskoleophold i Tølløse tog Jakob en læreruddannelse på Hjørring Seminarium med fagene biologi og historie som speciale. Efter endt læreruddannelse i 1982, var han med til at starte Biologiefterskolen i Nordjylland. Derefter var Jakob lærer på Lundergårdsskolen i Hjørring, inden han i 1986 blev lærer på Tolne Efterskole, hvor han var indtil 1990. Herefter søgte Jakob nye udfordringer som højskolelærer på Nordsøhøjskolen i Hirtshals, hvor han underviste i naturfag, indtil skolen lukkede i 2004.

Efter 21 år i højskoleverdenen begyndte nu et nyt liv for Jakob Kofoed. Han blev ansat på Herregården Odden som rundviser og formidler af Victor Petersens store Willumsen samling. Her var Jakob i 3 år, hvor han også var involveret i planerne for herregårdens restaurering. Jakob Kofoed er fortsat tilknyttet Herregården Odden som frivillig rundviser.

I 2007 blev Jakob ansat i sit nuværende job som naturvejleder på Vendsyssel Historiske Museum. Under sin ansættelse har han gennemført den autoriserede uddannelse til naturvejleder på Københavns Universitet, Landbohøjskolen og Skovskolen.

Som naturvejleder under Vendsyssel Historiske Museum er Jakob involveret i mange projekter. Han har udviklet Rubjerg Knude udstillingen på Strandfogedgården, og gennemført en række udviklingsopgaver på Landbrugsmuseet i Mosbjerg. I dag er de store opgaver at udvikle tilbud til turister i Hjørring Kommune, og sammen med Hjørring Kommune få områder i den fredede Tolne Skov officielt godkendt som "Naturpark Tolne".

Foruden disse store arbejdskrævende projekter gennemfører Jakob Kofoed omkring 100 arrangementer hvert år som eksempelvis Høstdagen i Mosbjerg, historiske ture til Rubjerg Knude Fyr, solhvervsvandringer, arrangementer for børn og voksne under Toppen af Danmark "Den Gode Historie" og meget andet.

Jakob Kofoed har sammen med ægtefællen Mona Hesthaven Søndergaard boet på ejendommen på Nørskovvej siden 1986. Da gården er fra 1877, bruges meget af fritiden til renoveringer og moderniseringer samt at vedligeholde fødehjemmet i Saltum. En gård på 40 ha, hvor jorden er forpagtet ud til økologisk landbrug.

Når der er lidt tid tilovers besøger Jakob og Mona ofte børn og børnebørn i København.

Fødselsdagen fejres i hjemmet på Nørskovvej 107 i Astrup, der i dagen anledning er døbt "Café Bakkely". Her er der åbent hus fra klokken 15 til 17, hvor der er lidt godt til ganen, og alle er meget velkommen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...