Når Lønstrup fejrer 140 års mindedag for naturkatastrofen, 11. august 1877, så er det med flere forskellige ting på programmet. Mindedagen er en del af Havtornefestivalen 2017 og er arrangeret i samarbejde med Landsbyrådet Havtornens Rige, Vennebjerg Mølle og Lokalhistorisk Forening for Lønstrup og Omegn.

Katastrofen dengang var voldsom for den lille by. Men samtidig ændrede den også hele byens status fra det, den var, til det den er i dag. Selve katastrofen, der blev omtalt i flere af landets aviser, var medvirkende til, at folk fra nær og fjern strømmede til Lønstrup for at se på ødelæggelserne.

Naturen havde nemlig taget det første skridt til, at gøre Lønstrup til det, den er i dag; en kendt badeby. Lønstrup kro blev til et badehotel, og et par huse blev indrettet til hoteller. Selv fiskerne lejede deres huse ud og flyttede ud i baghusene, når turisterne kom.

Skudehandler A. R. Segelcke, der i en periode var afskåret fra sit pakhus, flyttede det meste af sin handel til Hjørring, hvor der opstod en jernbaneforbindelse mellem Nørresundby og Frederikshavn (en skudehandler var typisk en handelsmand fra den jyske Vestkyst eller Østkyst, der handlede landbrugsprodukter med nordmændene, der til gengæld medbragte tømmer og jernprodukter)

Om selve dagen for den voldsomme naturkatastrofe, skrev en journalist for Hjørring Amtstidende følgende. (Fra Lokalhistorisk Forening for Lønstrup og Omegn. Dog oversat til nutidigt sprog):

"I går formiddag red jeg fra Lønstrup til Skallerup. Der var intet, der tydede på, at en katastrofe stod for døren. Luften var ren og behagelig. Hen omkring klokken 11 blev der pludselig en trykkende lummervarme. Jeg lagde mærke til, at kreaturerne på marken viste en underlig uro: Min hest var formentlig nervøs og snusede uafbrudt til jorden. Jeg red fra Skallerup klit lidt over middag og så nok, at det regnede og tordnede over Lønstrup, ligesom skyerne stod helt stille over byen ..."

Efter katastrofen blev turisme og fiskeri Lønstrups hovederhverv. Lige indtil den sidste fisker gik i land i 1984.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...