Nordmannsgran fra Sindal-egnen på plads ved Meny

SINDAL/HJØRRING: Årets juletræs-sælger ved Meny på Frederikshavnsvej er Mikael, som holder åbent sammen med butikken fra klokken otte morgen til otte aften alle ugens dage. De lokale juletræer er dyrket på en mark øst for Sindal.

- De fleste af vores juletræer er op til 2,5 meter, og man kan få dem i stort set alle størrelser i højde og bredde. Det første, jeg solgte i år, var fire meter højt, fortæller Mikael.

- Vi pakker først i net, når kunden har bestemt sig, og så skal det først pakkes ud igen en dags tid før, det skal i brug, så det kan nå at folde sig smukt ud, tilføjer åres juletræssælger, der også bringer ud i en radius af ti kilometer.

Nordmannsgran (Abies nordmanniana) er et stedsegrønt nåletræ med en bred og kegleformet vækst, der kan blive op til 35 meter højt.

Nordmannsgran er europærernes foretrukne juletræ og populariteten ser ud til at vokse år for år. Dette skyldes blandt andet tilgængeligheden og kvaliteten af de træer, som udbydes i Europa. Også i Danmark er Nordmannsgran det mest brugte juletræ, efterfulgt af rødgran. Populariteten skyldes blandt andet, at træet sjældent mister sine nåle efter det er fældet.

I Danmark dyrkes nordmannsgran til juletræer næsten udelukkende fra frø, der er høstet i den georgiske frøkilde ”Ambrolauri, Tlugi”, som ligger i Øvre Svaneti nationalpark. Den finder man oven for Shaorisøen i 1.140-2.000 meter højde på sydsiden af Kaukasus op mod Georgiens grænse til Rusland.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...