64 øko-geder blev lørdag lukket ud af stalden - dyrene skal gå på græs frem til november

ASTRUP: Gedeflokken - inklusiv årets kække gedekid - forlod lørdag stalden på Borrisholtvej 128 ved Astrup. Dyrene indtog græsarealerne omkring ejendommen, og her skal de afgræsse arealerne frem til november.

Besætningen består af 64 øko-geder af kødracen boergeder, og hermed har ejerne - Morten Hansen og sønnen Benjamin - landets største økologiske boerged-besætning.

- Det mest attraktive kød kommer fra ungdyrene, men kødet fra en voksen ged kan være utrolig velsmagende. Kødet fra geden er meget mørt og velsmagende - og så er det utroligt fedtfattigt, fortæller Benjamin Hansen.

Ungdyrene slagtes, når de opnår en vægt på cirka 40 kilo, og det giver 20 kilo kød til middagsbordet.

Populært kød

Benjamin og Morten drømmer om at udvide besætningen, så de kan blive attraktive for større aktører på markedet. I dag sælges kødet fra deres besætning via slagteri, men de har også en drøm om på sigt at kunne åbne gårdbutik på ejendommen. Kødet fra Borrisholtvej sælges med navnet: Vendsyssel Øko Ged.

- Interessen for kødet har været voldsom stor. Men vores avl har ikke været tilstrækkelig til, at vi kan levere nok kød til større aftagere. Vi opbygger besætningen lige nu, men der er ikke mange boergeder til salg. Så vi er i høj grad nødt til at avle dyrene selv.

I flokken hos Benjamin og Morten går der i dag 20 avlsdyr.

Øko-gederne skal ifølge loven gå ude fra 15. april til november, og faktisk kan de gå ude året rundt.

- Men vi oplevede det første år, at nogle geder bukkede under, fordi der var for koldt - så derfor valgte vi at ombygge vores stalde til gederne.

Geder til naturpleje

Benjamin Hansen er uddannet skoventreprenør, og ideen til gedehold opstod, fordi der omkring ejendommen er der en del beskyttet natur, der skal afgræsses. Siden har de også udført naturpleje-opgaver med geder for Naturstyrelsen i Tornby.

- Mit arbejde gør, at jeg har kendskab til naturpleje, og vi brugte geder til afgræsning af naturområderne. Geder er velegnede til naturpleje, fordi dyrene begynder oppe fra og græsser ned på arealerne - træerne bliver spist først og græsset til sidst. Man vil gerne undgå trævækst og buskadser på naturarealerne med eksempelvis heder og klitter.

På det tidspunkt var gedekødet udelukkende begrænset til eget forbrug hos familien Hansen.

- Vi synes gedekød smager fantastisk, så hvorfor stoppe der - derfor overvejede vi, om vi kunne udvide besætningen.

- Vi havde otte geder til at begynde med, men så gik der ged i den. Vi udvidede hurtigt til 30 geder. Så snart der var geder til salg, købte vi dem, smiler Benjamin Hansen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...