LEVENDE HISTORIE: Vibeke Bak Jensen fra Hundelev rejste sammen med sin familie tilbage til fortiden

Hvert år i skolernes sommerferie er der på skift en familie, der vælger at prøve at leve livet på landet, som det var, dengang oldefar var ung. Det er Vendsyssel Historiske Museums afdeling i Mosbjerg, der står for denne levende historieformidling, hvor familien i en uge skal være klædt, leve og arbejde, som en landbofamilie gjorde det omkring 1914. Familien skal også være med til at videreformidle historien om den tid, hvor der ikke var moderne bekvemmeligheder som radio, fjernsyn, køleskab og computere.

I sidste uge var det Vibeke Bak Jensen fra Hundelev, der sammen med sin datter Line Hjørringgaard og hendes børn Frida, Emilie og Frede samt et lånebarn Kaj Brobak levede i det lille husmandssted, som man gjorde det for 100 år siden.

Familien har tidligere været husmandsfamilie, så de kendte til livet på landet fra dengang oldefar var ung, og de glædede sig til endnu en uge på landet uden moderne bekvemmeligheder, hvor hele familien i ro og mag kunne være sammen.

Fiskefrikadeller og historie

Til deres store overraskelse var ugen slet ikke så stille, som de havde forestillet sig. Det vrimlede med besøgende hele dagen. De første kom allerede fra tidlig formiddag, og de blev budt på smagsprøver af hjemmelavede fiskefrikadeller, hvor farsen var rørt af lyssej, med hjemmerørt remoulade. Dertil rugbrød og citronskiver pyntet med ribs fra køkkenhaven.

De mange gæster nød at blive beværtet på denne måde og høre historier fra Husmandsstedets tid. Tiden gik, og da formiddagens gæster var gået, fik familien travlt med at klargøre den varme mad til middag.

Normalt ville de efter maden tage en middagslur, inden de skulle i marken igen, men det var der slet ikke tid til. Også om eftermiddagen kom der mange besøgende til Husmandsstedet, og de blev budt på kaffe og lagkage samt kringlekage bagt i komfurets ovn.

Den bedste form ....

- Det er den bedste form for ferie, vi kan ønske os. Det er helt ubeskriveligt, at få lov til at være sammen som familie i en hel uge uden telefoner, pc’er og tablets. Vi er sammen på den bedste måde og er noget for hinanden, fortæller Vibeke Bak Jensen.

Familiens dag begynder tidligt om morgenen, for dyrene skal jo passes. Her køer af den Jyske Kvægrace, som kan spores tilbage til 1600 tallet. En fjordhest, høns af Gammel Dansk Landrace, en svinebesætning, duer og katte, så der er nok at se til. Når dyrene er tilset, er det tid til morgenmad med hjemmebagt brød og kaffe lavet på Madam Blå.

Tøjvask i gruekedlen

Efter morgenmaden er der måske tøj, der skal vaskes i gruekedlen, som jo var datidens vaskemaskine. Der skal hentes vand ved brønden, kaffebønnerne skal males, og der skal laves middagsmad.

Med så mange gøremål har familien ingen problemer med at få tiden til at gå, men der er heldigvis også tid til leg. Børnene hygger sig med de gammeldags lege som at gå på stylter, spiller kongespil og gå lange ture i området blandt andet til Bjørnager, hvor de kan se udstillingen med de gamle landbrugsredskaber.

- Når dagen er omme, er vi alle godt trætte, så slapper vi af med at fortælle historier og spille kort, inden det er sengetid. Selvom livet på landet er fysisk hårdt, bliver nok endnu værre at komme hjem igen til det hektiske liv i hverdagen, hvor alle er spredt, og ingen har tid til at være sammen. Vi har lært af de ophold, vi har haft her i Mosbjerg, at vi skal prøve at være mere sammen og tale med hinanden, og lægge de elektroniske ting fra os, siger Line Vagner Hjørringgaard.

Husmandsstedet i Mosbjerg er beboet af skiftende familier til og med uge 32. Alle er velkommen til at aflægge et besøg og høre om livet på landet fra en svunden tid. Der er åbent hver dag fra klokken 10 - 17.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...