GÆSTFRIHED: Keramikerparret Janne Heick og Gregory Hamilton Miller købte tilbage i 2012 Tolne Gjæstgivergaard

Tolne er en lille stationsby med omkring 203 indbyggere. Byen hvor købmanden for længst har lukket. Kirken, der ikke har sin egen præst, men er lagt ind under storpastoratet De fem Kirker, hvor to præster deler om tjenesten i de mange kirker. Sker der overhovedet noget i sådan en lille by. Svaret er mærkværdigvis ja. Det skyldes ikke mindst de mange frivillige ildsjæle, der kæmper for byens overlevelse. De har for år tilbage fået overbevist DSB/Nordjyske Jernbaner om, at det er en livsnødvendighed for Tolne, at byen fortsat er en stationsby, med regelmæssige togafgange mod Skagen og Aalborg. For eleverne på Tolne Efterskole har brug for tog.

Keramik og meget mere

Toget er også livsnerven for keramikerparret Janne Heick og Gregory Hamilton Miller, der tilbage i 2012 købte Tolne Gjæstgivergaard, der henlå som et spøgelseshus, hvor der kun var minderne tilbage fra en storslået tid, hvor stedet Tolne Kro var samlingspunktet for byens liv.

Janne og Gregory faldt for stedet, for her kunne de falde til ro efter mange år med uddannelse og arbejde rundt i hele verden. Her var plads til at være keramikere og få besøg og afholde kurser for deres mange udenlandske kollegaer. Specielt har de mange venner og kollegaer fra Japan, hvor Gregory har været elev hos mesteren Shimaoka Tatsuzo. Og her spiller det en afgørende rolle, at deres gæster kan komme til Tolne med toget direkte fra Københavns Lufthavn, og at der er overnatningsmuligheder.

Derfor skabte parret Tolne Gjæstgivergaard som et sted, hvor kunstnere af høj international klasse mødes, udveksler ideer og inspirerer hinanden til videreudvikling af den keramiske kunst. Og Gregory tænkte, hvorfor skal stedet kun være for mine venner, alle der har lyst, er da også velkommen.

Et godt måltid og værelser

I dag er Tolne Gjæstgivergaard stedet, hvor kunstnere fra hele verden mødes sammen med turister, der lægger vejen forbi Tolne og lige trænger til et sted at spise et godt hjemmelavet måltid mad, og som måske også tager en overnatning eller to, inden de rejser videre ud i sommerlandet.

Tolne Gjæstgivergaard har syv værelser, fem dobbeltværelser og to familierum. De er stort sted reserveret hele sommeren til turister, og i uge 30 besætter Dana Cup familier, særligt fra Norge, alle værelser. Janne og Gregory tilbyder gæsterne både morgenmad og frokost, og hvis det ønskes også aftensmad, der spises sammen med familien og de udvekslingsstudenter, der altid er på Gjæstgivergaarden.

Turister på farten

Sidste onsdag var der fuldt hus omkring frokosttid. Turister på gennemrejse gjorde ophold på Gjæstgivergaarden. Her sad de på den skyggefulde terrasse og nød dagen frokostret bestående af hjemmelavet lasagne og salat. Lene Garsdal og hendes mand Hasse Mortensen var på gennemrejse i forbindelse med deres campingferie rundt i Vendsyssel.

Da Gregory interesserer sig for de mennesker han møder, gik snakken lystigt om Gregorys liv som amerikansk keramiker i Tolne, og Lene fortalte om sin tid som Folketingsmedlem for Socialistisk Folkeparti og som embedslæge i Region Hovedstaden.

Hasse kunne berette om et spændende arbejde som chef i Arbejdstilsynet i København.

Ved det næste bord faldt Gregory i snak med Hanne Jensen, der var på cykeltur i Nordjylland og gjorde ophold på Gjæstgivergaarden på turen mellem Sindal og Frederikshavn. Hanne Jensen bor i Nuuk i Grønland, hvor hun på 8. år er lærer på Hans Lynge Skolen.

På havens terrasse sad Jens Poulsen fra Hørmested sammen med barnebarnet Freja og spiste kartoffelsuppe og lasagne.

I køkkenet knoklede udvekslingsstudenterne Lea fra USA, Mikkel fra Canada, Riona fra Japan og Shia fra Hong Kong med at lave mad til de mange gæster. Og Gregory overvåger det hele, serverer mad og taler med gæsterne, mens Janne arbejder med at signere nye tallerkener.

Maden bliver selvfølgelig serveret på service, tallerkener, kopper og krus lavet af Janne og Gregory, og flere gæster køber det service, de har spist af med hjem.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...