Naturvidenskabeligt foredrag i Lønstrup Café Bio

LØNSTRUP: Kvantefysikken er på programmet i Lønstrup Café Bio tirsdag 9. oktober kl. 18.45 - i en direkte transmission fra Aarhus Universitet vises foredraget »Kvantefysikken, atomernes vilde verden«.
- Den danske fysiker Niels Bohr foreslog i 1913 en model for atomernes opbygning som minder om planeternes kredsløb om Solen i Solsystemet. Bohrs teori blev en forløber for den såkaldte kvantefysik, hvis formler er utroligt præcise. Men der er underlige ting på færde, når kemikere og fysikere beskriver atomernes og molekylernes opførsel - dels er de mikroskopiske partikler tilsyneladende flere steder på samme tid, indtil vi måler på dem, dels giver målingerne altid tilfældige resultater. De videnskabsmænd, som skabte teorien i årene 1900-1930, blev aldrig enige om, hvordan vi skal forstå kvantefysikkens mere paradoksale sider. Samtidigt med at vi i dag anvender teorien med succes - på alt fra stjerners fødsel og død til mikrochips i computere, smartphones mv. - diskuterer fysikere stadig og intenst kvantefysikkens dybere betydning. Kvantefysikken er "Still Crazy After All These Years", og store internationale forskningsprogrammer arbejder nu mod snedige anvendelser af kvantefysikkens særeste egenskaber i superhurtige kvantecomputere, der regner på flere tal på samme tid, og mod nye teknologier til sikker telekommunikation og præcise målinger, som benytter særligt skrøbelige kvantetilstande af lys og atomer, hedder det i en optakt om foredraget.
I foredraget diskuterer professor Klaus Mølmer de eksperimentelle observationer og teoretiske overvejelser, der førte til Bohrs atomfysik og til kvantefysikkens teoretiske formler. Niels Bohr udtalte at "...hvis nogen siger, han kan tænke over kvanteproblemerne uden at blive svimmel, viser det blot, at han ikke har forstået den mindste smule af dem.".
Klaus Mølmer vil forsøge at dele ud af sin egen svimmelhed over kvantefysikken, dens vidt forskellige fortolkninger og dens seneste teoretiske og eksperimentelle landvindinger.
Man skal tilmelde sig foredraget på forhånd.
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...