Som et koldhævet brød rejser Kornets Hus sig i det vinterklædte landskab ved Hjørring - det kommende videns- og inspirationscenter om korn og madkultur blev fejret ved et velbesøgt rejsegilde

HJØRRING: Der blev skålet i lokalt brygget øl og spist hotdogs, da der tirsdag blev holdt rejsegilde i Kornets Hus syd for Hjørring. Dermed er endnu en milepæl nået i realiseringen af Jørn Ussing Larsen og idégruppens mangeårige vision om at skabe et levende og sanseligt hus, der sætter fokus på korn som en central råvare for vores fælles madkultur og daglige måltid.

Det var da også en tydeligt stolt initiativtager og medlem af bestyrelsen, Jørn Ussing Larsen, som bl.a. konstaterede:

- Nu er det efterhånden svært at vente længere. Vi er i fuld gang med indretning, udstilling og i det hele taget planerne for de første aktiviteter i Kornets Hus, og derfor er det også dejligt, at man nu rent faktisk kan se konturerne af det endelige hus. Husets arkitektur er så appetitvækkende, at jeg næsten får lyst til at tage en bid af det, og jeg er sikker på, at vi får skabt en unik ramme, som vil inspirere husets gæster til at udforske kornets mange potentialer.

Kornets Hus sætter fokus på korn som råvare i sund ernæring og fortæller samtidigt om kornets historiske, samfundsmæssige og kulturelle betydning. Ud over kursuslokaler vil huset rumme involverende formidlingsaktiviteter, skoletjeneste, bageri, køkken og café med butik. Arealerne uden om huset vil også blive inddraget i centrets aktiviteter og formidling. Først og fremmest vil de besøgende opleve et inspirerende miljø og mødested, hvor de selv kan få lov at arbejde med korn, hygge og udveksle erfaringer og tips med vidende fagfolk.

Knap 28 millioner kroner er der de seneste år blevet indsamlet og bevilget til husets etablering af forskellige aktører. Og fra årsskiftet 2019/20 vil den mere end 500 kvadratmeter store bygning stå klar til at tage imod interesserede besøgende.

- På samme tid monolitisk og funktionelt udformet som en mellemting mellem et traditionelt dansk landbrug og en bageovn set udefra, lyder karakteristikken.

Målgruppen tæller alt fra madglade børnefamilier over skolebørn og studerende til professionelle bagere og andre fagfolk. Projektet realiseres nu oven på hele 15 års idéudvikling, forarbejde og fundraising.

Kornets Hus er tegnet af Reiulf Ramstad Arkitekter, en af Norges mest anerkendte tegnestuer, der bl.a. flere gange er nomineret til den prestigefyldte Mies van der Rohe Award - arkitekturens svar på Oscar-statuetten. Kornets Hus bliver tegnestuens første byggeri i Danmark. Arkitekt Reiulf Ramstad benyttede rejsegildet som anledning til også at få drøftet væsentlige design- og håndværksmæssige detaljer med bygherre og entreprenør.

- I en tid hvor der på en gang er fokus på det nordiske køkken, men også på fødevareetik og -forbrug er det særligt spændende at være med til at skabe et stykke arkitektur, der understøtter en stor og væsentlig del af danskernes kultur. Og så selvfølgelig særligt i dag også opleve, at huset nu har taget fysisk form og fornemme gæsternes begejstring, sagde arkitekten bl.a., mens han glædede sig over virkningen af husets store hvælvinger og skæve lysindfald.

- Et stykke arkitektur, som jeg heldigvis fornemmer både kommer til at fungere funktionelt og i sit udtryk spejler den store og vigtige historie, det skal fortælle. Og ikke mindst giver placeringsmæssig mening i sine omgivelser mellem mark og himmel, tilføjede han.

Også direktør Karl Erik Slynge fra Trigon, Frederikshavn, der har vundet totalentreprisen glædede sig i sin tale:

- En gang i mellem er det jo bare skønt at få lov at arbejde med sådan en særlig og udfordrende opgave med raffineret arkitektur og specielle materialevalg. Det er ekstra spændende både håndværks- og planlægningsmæssigt.

FAKTA

Kornets Hus er en almennyttig fond. Ejerskabet fordeler sig mellem to fonde – en ejendomsfond og en driftsfond. Idéen til Kornets Hus er skabt af Jørn Ussing Larsen, medstifter af det økologiske bageri og mølleri Aurion A/S, og er gennem de senere år blevet udviklet af lokale ildsjæle i Foreningen Kornets Hus. Projektet realiseres takket være en stærk opbakning fra en række bidragsydere, herunder Foreningen Realdania, Nordea Fonden, Hjørring Kommune, ENV Fonden, Spar Nord Fonden, Holkegaard Fonden og LAG Nord.

Danmarks nye center for viden og inspiration forventes at kunne byde gæster velkommen fra årsskiftet 2019/20.

Udendørsarealer forventes at åbne foråret 2020.

Projektets samlede økonomi er 27,7 mio. kr., og det omfatter byggeri af et hus på 520 m², udvikling af formidlingsaktiviteter samt anlæg af udendørsfaciliteter.

Bidragsydere:

Foreningen Realdania: 12,6 mio. kr.

Nordea-fonden: 6,5 mio. kr. (udvikling af formidlingsaktiviteter)

ENV-fonden: 2 mio. kr.

Spar Nord Fonden: 1,3 mio. kr.

Hjørring Kommune: 1 mio. kr.

Holkegaard Fonden: 1 mio. kr.

LAG Nord: 0,3 mio. kr.

Øvrig finansiering: 3 mio. kr.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...