Ansatte på kirkegården møder ofte de efterladte - 41 deltog i temadag om sorg

LENDUM: En undersøgelse viser, at kirkegårdsansatte er så følelsesmæssigt belastet af arbejdet i forbindelse med begravelser, at der er grund til at ruste dem til den svære samtale med de efterladte, når sorgen melder sig. Det kan være lige i nuet ved en begravelse eller i tiden derefter, når de ansatte møder pårørende ved gravstederne.

I erkendelse heraf havde Forbundet af Kirke- og Kirkegårdsansatte (FAAK) Hjørring Afdeling forleden inviteret kirkegårdsgravere fra hele Vendsyssel til en indholdsrig og eftertænksom temadag i Lendum Sognegård med emnet ”I sorgens tegn” med hospicesygeplejerske og sorgrådgiver Britta Eckhardt som foredragsholder.

- Vi har behov for at få noget mere viden om, hvordan vi håndterer sorgen i forbindelse med vores arbejde på kirkegårdene. Hvordan møder vi de pårørende. Hvornår siger vi, ”Jeg kondolerer” eller måske ”Det gør mig ondt”. Bare nogle enkelte ord kan gøre en stor forskel i forhold til de efterladte. Derfor er det dejligt at en ekspert på området, Britta Eckhardt, der kender sorgens betingelser, vil dele sin viden med os, fortæller Laila Tronsen, formand for FAAK Hjørring og graver og kirketjener ved Lønstrup Kirke.

Britta Eckhard indledte temadagen med at fortælle om sit daglige arbejde som hospicesygeplejerske, hvor hun møder mennesker i alle aldersgrupper både patienter og pårørende, der er stærkt påvirket af sorg. Britta oplever derfor mange forskellige sorgreaktioner og har mange svære samtaler. Hun fortalte også om sine bevæggrunde for at vælge en uddannelse ved Det Nationale Sorgcenter som sorgrådgiver, og hvad denne uddannelse betyder for hende i det daglige arbejde.

I dagens foredrag indgik stærke livsberetninger om livskvalitet i de allersidste timer og om at være patient og pårørende. Dagen bød også på emner som: Hvorfor er der kommet så meget fokus på sorg. Kompliceret sorg som diagnose. Unge, voksne og ældre menneskers sorg. Og indimellem var der tid til refleksion og debat.

Sidst på dagen blev de 41 kirkegårdsansatte stillet over for en stor prøve. De skulle overveje spørgsmålet ”Din egen død”, hvilket kom som en overraskelse, for i dagligdagen er der ikke mange, der tænker over det.

- Det er rigtigt, at vi skal forholde os til døden. Det er vigtigt, at vi er afklaret med vores egen holdning. Jeg begyndte først at tænke over min egen død, da jeg i en alder af 57 år fik en blodprop. Dér fandt jeg ud af, at jeg ikke er udødelig, fortæller Bjarne.

Laila Tronsen takkede Britta Eckhardt for et udbytterigt foredrag:

- Vi er blevet meget klogere på ”Hvad er sorg”, for det er ikke kun at være lidt ked af det, det er jo at miste et helt fundament. Vi ser jo først de pårørende, når Britta og hendes dygtige kolleger har sagt farvel. Vi er kun mennesker, de pårørende møder på deres vej i sorgen. Vi har i dag lært at tackle sorgen lidt bedre end i går, og vi er blevet meget klogere på hospice og palliation, og hvor vigtigt det er at udfylde ”Min sidste vilje”.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...