Gran fjernes af gravstederne og stedmoderblomster plantes - men intet er som før

HJØRRING: Medarbejderne på kirkegården i Hjørring mødte mandag på arbejde første gang, siden de blev hjemsendt for at forhindre smittespredning af coronavirus.

Visne blomster og vinterens granafdækning på gravstederne skal fjernes, og 10.000 stedmoderblomster skal i jorden og lyse op på gravstederne.

Men alting er langt fra, som det plejer at være.

Teamet på kirkegården er, af hensyn til medarbejdernes sikkerhed, reduceret kraftigt. Der må kun arbejde én medarbejder i hver af kirkegården fem afdelinger. Og hermed er arbejdsstyrken halveret.

Arbejdet har ligget stille i næsten tre uger, og med den nuværende bemanding vil der gå lang tid, inden målet er nået - også selvom medarbejderne knokler løs.

Frustrationer

Kristian Larsen er daglig leder af kirkegården:

- Alting tager jo lige pludselig dobbelt så lang tid, når der nu er fem mand i stedet for ti på kirkegården. Gran og vinterpynt ville normalt være fjernet nu, og vi ville være i gang med at plante blomster, så gravstederne var klar inden påske, lød det fra Kristian Larsen onsdag 1. april.

Og mandskabet bliver formentlig ikke færdige med gravstederne inden påske:

- Vi håber på det, men sandsynligvis bliver vi overhovedet ikke klar. Vi skal nok nå at få al gran væk, men vi når ikke at plante stedmoderblomster over det hele - så skal der ske et mirakel, og det tror jeg ikke på, siger Kristian Larsen.

Situationen påvirker de ansatte.

- Det gør os faktisk rigtig kede af det og rigtig frustrerede. Folk er søde og forstående. Men det er træls for ens stolthed, at kirkegården ser sådan ud - og endnu værre er, at jeg kan kigge fremad og se, at der går lang tid, inden vi bare nærmere os det, vi gerne vil præsentere. Det er frustrerende, men vi kan ikke gøre noget ved det, tilføjer Kristian Larsen.

Folkene skal passe på sig selv

I de næsten tre uger, hvor alt arbejde lå stille på kirkegården, har der fortsat været bisættelser og begravelser.

- Og under normale omstændigheder ville visne blomster selvfølgelig være fjernet - men vi har jo ikke været på kirkegården, siger Kristian Larsen, og tilføjer, at der er cirka 300 bisættelser og begravelser årligt at tage hånd om.

Han tilføjer, at medarbejderne på kirkegården er meget lidt synlige - men samtidig er de meget udsatte i forhold til en eventuel smitte.

- Vi skal jo stadig være i kontakt med folk og arbejde i kapellet. Det vigtigste for mig er, at folk passer på sig selv. Og så må vi nå mindre, end vi plejer, understreger Kristian Larsen.

Han var selv ramt af sygdom, og måtte blive i hjemlig karantæne. Men han var klar ved telefonen, når kollegaerne ringede.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...