Den nye form for cykelløb - Kaffegrums og Grusveje - blev i lørdags afviklet med udgangspunkt fra Vendsyssel Friskole i Mosbjerg. Det er kun anden gang, der holdes denne form for cykelløb i Vendsyssel. Første gang var forrige lørdag i Hirtshals. Løbets mere officielle betegnelse er Gravel-Ride. I dagligdagen benævnt med Kaffegrums og Grusveje, idet det engelske ord ”gravel” betyder grus, og kaffegrums henviser til det sociale aspekt i cykelløbet.

- Med et deltagerantal på 40 i dag og det samme sidste lørdag i Hirtshals, er det en succes. Derfor er det helt sikkert, at løbet også afvikles til næste år under navnet ”Gravel i Vendsyssel”, fortæller Flemming Søndergård, der er løbsarrangør og ruteplanlægger.

Det gik op og ned

Gravel-Ride er et cykelevent til dem, som vil opleve en anderledes køreoplevelse, hvor det sociale kommer i første række, men krydret med en snert af konkurrence. Dagens cykelløb strakte sig over en rute på 95 kilometer fra Mosbjerg til Tolne videre til Dvergetved, Katsig Bakker, Tislum, Klosterskoven, Vrejlev Kloster, Ilbro, Højene, Skibsby, Bøgsted Plantage, Sindal, Tyrsigvej og ad Jerupvej retur til Mosbjerg. Ruten betegnes som en ekspert-rute, der kræver god fysik. Højeste punkt på ruten var 79 meter over havet og laveste var 15 meter.

- Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI) bakker op om denne nye idrætsdisciplin, hvilket er en fantastisk god hjælp, når en ny idrætsdisciplin skal sættes i gang, siger Flemming Søndergård.

Alle kan deltage i Gravel-Ride, blot man har en Gravel, MTB, Cross eller en god turcykel med brede dæk. Deltagernes alder og erfaring spiller ingen rolle. Det kræver selvfølgelig lidt træning, inden man kaster sig ud på de lange ruter.

Ældste mand på 79 år

Deltagerne på dagens løb havde da også en stor aldersspredning. De ældste deltagere var fra Cykle Clubben Hjørring med Bent Jakobsen på 79, Ole Blomseth 72 og Jørgen Nielsen 66 år. Herudover var der deltagere fra hele Vendsyssel og fra Vejle. Det var Per Poulsen 44 år, der sammen med makkeren Steen Rasmussen på 62, havde taget den lange vej for at være med i Kaffegrums og Grusveje i Vendsyssel.

Gravelride er allerede udbredt andre steder i landet, og mange cykelklubber og foreninger har taget godt imod denne form for cykling. Her kan alle mødes uanset køn og alder og hver især og sammen bidrage med et godt socialt samvær og udforske nye spændende områder og veje i lokalområderne.

Flere i sadlen

- Mit håb for Gravel i Vendsyssel er, at andre får mod og lyst til at være med. Lignende events foregår allerede rundt omkring i vores smukke land. Rigtig mange kører Gravel. Hver landsdel har etableret ”Gravel grupper” på Facebook, hvor informationer om alt vedrørende Gravel og dens mangfoldighed bliver delt og læst af mange. Samtidigt vil det være fantastisk, hvis ”Gravel i Vendsyssel” kan skabe grundlaget for tilbagevendende events i Mosbjerg og Hirtshals, udtaler Flemming Søndergård.

Da ruten går igennem og hen over private områder, har Flemming Søndergård besøgt de pågældende lodsejere og informeret disse om løbet. Alle har på en positiv måde givet lov til, at Gravel-Ride må krydse eller køre over deres arealer.

Gravelride er en cykel disciplin, som er vundet mere og mere frem inden for de sidste år og har sit udspring i USA. Den opstod fordi landevejsrytterne fik et behov for at komme væk fra de trafikerede veje og ud i naturen. Gravel-Ride er kendetegnet ved at være mindre konkurrencepræget og meget socialt. Gravel ruter er typisk længere end en MTB-ruter. De kan være alt fra 30, 50 til 80 eller flere hundrede kilometer.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...