Karoline Hedegaard Brander præsenterede to novellesamlinger på en aften med kaffe, musik og digtoplæsning på kaffebaren

HJØRRING: “Glad for ord”. Sådan siger forfatter Karoline Hedegaard Brander om udgangspunktet for sit forfatterskab.

Karoline har indenfor et år udgivet hele to novellesamlinger. Af samme grund stiftede en gruppe forventningsfulde mennesker kendskab til et forholdsvis ubeskrevet blad på Uno Kaffebar en af de sidste aftener i oktober.

Den hyggelige, intime stemning, der kendetegner den hjørringgensiske kaffebar, forplantede sig i lokalerne, mens kaffen blev lavet bag disken.

Karoline Hedegaard Brander gik rundt og hilste på, smilende talte hun med tilhørerne, inden arrangementet gik i gang.

Karoline er født på Nordsjælland, men efter at have boet i Asien og Afrika, har familien slået sig ned i det nordjyske.

På et bord ligger to bøger. Den ene “Fanden” blev udgivet i det tidlige forår, mens bog to “Og hun dansede” udkom i september. Glæden for ord står i kø og det benægter sig ikke. Karoline er glad for ord.

Novellesamlingen “Fanden” består af 40 små noveller, som Karoline har brugt fyrre dage på. Een novelle om dagen og alle lige velskrevne.

På bagsiden af novellesamlingen står: “Fanden og 39 andre hverdagsmagiske, små morbide skyggefortællinger er et sprogligt sprudlende og humoristisk tidsbillede, hvor forfatterens litterære mikroskop sætter fokus på menneskets skyggefulde facetter”. Det lader sig ikke fornægte, for undervejs i oplæsningen høres publikums begejstring.

Lattermildheden spreder sig med duften af kaffe.

Anden novellesamling “Og hun dansede” er skrevet i en Instagram-tid. Er vi mon mere end den overflade, vi fremstiller på billeder? Temaet er kærligheden til det hele menneske og ikke en fragmenteret del, alt det perfekte vi ivrigt poster på de sociale medier. Det hele menneske består af skyggesider, hvilke kan føre til groteske aspekter. Kan vi mon lære at elske os selv og hinanden en lille smule højere med alle de fejl og mangler vi har?

Når glansbilledet endelig krakelerer og vi møder hinanden på det glatte ansigt. Fra forelskelse til had - og voksnes tåbeligheder og tragikomiske konstellationer. Netop nogle af de facetter fik publikum serveret sammen med kaffen den aften på Uno, hvor forfatteren læste udvalgte noveller op fra sine bøger. Metaforiske beskrivelser af livets brede palet: Leg, lethed, lidenskab, ulykke, forliste ægteskaber, følelser, fantasi og virkelighed. For Karoline er den intuitive skriveproces spændende - alt det, der kommer til hende.

I en af novellerne er en fugleudstilling i Badmintonhallen i Hjørring og et efterfølgende møde på Uno Kaffebar den fysiske ramme for en fortælling om to mennesker, hvis veje krydses.

Som start på en skøn aften, blev Karoline suppleret af den lokale Tine Trille, der læste op af sine digte om den finurlige, skæve kærlighed, den med kant, om livet og elskov.

Senere blev der budt på et musikalsk indslag med musik og sang af Christina Kjærulff, der er leder af Nordjysk Pigekor og Jens Skyggebjerg, der til daglig er gymnasielærer på Hjørring Gymnasium. De præsenterede os for tre af Alberte Vindings kendte klassikere.

Nogle gode oplevelser rigere gik publikum hjem fra en dejlig aften i litteraturens, lyrikken og musikkens tegn. De gode fortællinger og oplevelser eksisterer. Også i virkeligheden. En helt almindelig tirsdag aften på en lokal kaffebar.

Begge novellesamlinger kan købes online i bogform eller som lydbog. Hold øje med kommende arrangementer på Uno Kaffebars Facebookside.

Af Tina Søndergaad

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...