Lønstrup Café Bio starter 2019-sæsonen med en ny dansk film,

HJØRRING: Lønstrup Café Bio starter 2019-sæsonen med en god ny dansk film, nemlig dramaet »I krig og kærlighed«.

Filmen vises første gang 9. januar klokken 19.30, og igen 10, 11 0g 13. januar.

Da Esben deserterer fra krigen, er det for at blive forenet med sin​ elskede kone Kirstine og deres søn Karl efter 3 år. Men alt er ændret i​ hans fravær... Den charmerende tyske officer Gerhard bejler kraftigt til​ Kirstines hjerte og rollen som familiefar.​

Esben må sætte alt ind for overlevelse,​ kærligheden og at redde familien.

I krig​ & kærlighed, med Sebastian Jessen og​ Rosalinde Mynster, er den første danske film, der foregår under Første Verdenskrig.

30.000 blev indkaldt og sendt til fronten, hvoraf cirka 5.000 omkom. Dansksindede sønderjyder i den tyske kejsers hær i Første Verdenskrig 1914-1918.

Det var det største danske militære tab i moderne tid, men også et tragisk kapitel i Danmarkshistorien, som aldrig rigtigt er blevet behandlet eller udfoldet uden for Sønderjylland. Slet ikke på film.

Alene af den grund skal intentionen og den gode vilje i »I krig & kærlighed« roses.

Dernæst er det en ualmindeligt smuk, delikat og billedskøn film optaget omkring Sønderborg og omegn. Sønderjylland i al slags vejr er et besøg værd. Med landskaber som emmer af naturens mangfoldige herligheder og samtidig er præget og formet af historiens tildragelser.

Filmen starter med en mission ved Vestfronten i 1917, hvor to sønderjyder i tyske trøjer, Esben og Jes, udfører en heltedåd ved at uskadeliggøre en fransk frontpost og tank. Esben såres let og får et Jernkors, mens Jes bliver skudt lam fra livet og ned.

Begge bliver hjemsendt til deres respektive koner, Kirstine og Marie (Rosalinde Mynster og Natalie Madueño), driftige kvinder på hjemmefronten, som skal få familiens møllehjul til at gå rundt og servere i kroen for de forhadte prøjsere.

Der er dog også et par galante af slagsen, ikke mindst den tidligere krigsflyver Gerhard Bauer. Han synes klart at have et godt øje til Esbens elskede Kirstine og hendes lille søn Karl. Maries mand er nu ikke meget værd som mand, så hun falder fælt til føje for Thure Lindhardts lede, tysktalende dansker Hansen i uniform.

Så på spillebordet er der lagt op til den slags kærlighed og kabale, hvor der enten er et tragisk kort til overs, eller hvor der snydes med dem på hånden.

Esben bliver sendt tilbage i krigen, men deserterer, og efterhånden som historien udfolder sig, afsløres titlens gedulgte, udtænkte tvetydighed. I krig og kærlighed gælder nemlig alle kneb. Både de rene og de beskidte.

Hvorledes kom Esben egentlig hjem fra fronten? Og hvem var det, som helst så den hjemvendte soldat sendt tilbage til krigen?

Endelig er der noget, som ikke passer omkring en ildspåsættelse og et forkullet lig. Så der er flere ugler i den sønderjyske mose i verdenskrigens sidste år. De flyver op efterhånden, langsomt flaksende og ganske uden hast.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...