1. oktober begynder sæsonen for croquistegning

HJØRRING: Når efteråret begynder at ruske udendørs, rykker de kreative indenfor og bytter havearbejder ud med staffeli, tegning og kulblyanter. Året sæsonstart for croquistegning står for døren, og allerede tirsdag 1. oktober er alle interesserede budt velkommen ind på øverste sal i Kulturhuset i Dronningsgade 12b i Hjørring, hvor Hjørring Croquis holder til, til en 2½ timer lang tegnesession.

Croquistegning er disciplinen, hvor man på tid tegner en nøgenmodel på et podie. I opvarmningen tegner man hurtigt for at lære modellens krop at kende og varme sine blyanter op – her tegner man stillinger på blot ét minut, hvorefter modellen indtager en ny stilling. Langsom bliver stillingerne længere og længere, og man får mere tid til at gå i dybden med detaljerne.

- Vi mødes hver tirsdag i lige uger fra klokken 19 til 21.30. Det rigtig fine ved den måde det fungerer på, er at alle er velkomne. Man behøver vitterligt aldrig at have tegnet før, og evnen til at slå en lige streg er ikke relevant,” siger initiativtager Kim Larsen.

- Nogle af de faste tegnere har tegnet hele livet og er vanvittig dygtige, men der er også andre faste tegnere der bare kommer for at nyde at sidde og tegne i deres eget tempo, uden andet formål end bare at hygge sig. Det er på ingen måde en konkurrence om hvem der er bedst.

Man bestemmer selv hvor mange gange man vil komme. Nogle kommer én gang, mens andre er kommet fast i ti år. Fælles for alle er, at man betaler 50 kroner for entré, og man skal selv sørge for at have papir og tegneredskaber med. Tegneredskaberne kan være alt lige fra blyant, kul, tusch, vandfarve og maling – eller med andre ord, lige det man har lyst til. Der er plads til næsten alle udtryksmuligheder – selv digitale, hvis man skulle have den præference.

- Vi tilbyder ikke undervisning til Hjørring Croquis, men hvis man gerne vil have lidt tips og sættes i gang, er man meget velkommen til at sige til, for så er der altid nogen der hellere end gerne hjælper. Og snakken om hvor det er bedst at starte en tegning, eller hvilke redskab er bedst, løber ofte igennem lokalet, mens man sidder og tegner.

Der er booket modeller til de første par gange i efteråret, men Hjørring Croquis er altid på udkig efter nye modeller. For at stå model i 2½ time bliver man honoreret med 450 kroner, hvilket er fast hver gang.

- Vi har haft mange modeller der har stået model for første gang hos os, så erfaring er på ingen måde en nødvendighed. Vi søger alle typer, høje som lave, og tykke som tynde. De yngste modeller vi har haft, har været lige omkring de tyve, og de ældste har rundet de halvfjerds, siger Kim Larsen, og understreger, at det at stå croquismodel er et meget lødigt gesjæft. ”Heldigvis har de fleste et meget afslappet forhold til kroppen, især i de kreative miljøer. Og at være afslappet er nok det eneste kriterium, vi stiller til en model.

Hvis man gerne vil forsøge sig med croquistegning, eller at stå model, er man velkommen til at kontakte Hjørring Croquis via Facebook, hvor man også kan se tegninger fra de sidste ti års croquistegning, eller dukke op hver tirsdag i lige uger på Kulturhuset fra kl 19.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...