21 elever fra 10. klasse er kommet hjem til Hjørring med masser af nye oplevelser og erfaringer

HJØRRING: 21 elever fra 10. klasse på Hjørring Private Realskole har i de sidste par uger været på en studietur ud over det sædvanlige. Turen gik nemlig til det lille vestafrikanske land Gambia, hvor de bl.a. udførte humanitært arbejde og besøgte en High School.

Turen til Gambia er en fast bestanddel af 10. klasse på HPR, men samarbejdet med Soma High School er et nyt tiltag, der skal give de unge mennesker fra Danmark et indblik i, hvordan det er at være ung i Gambia kontra i Danmark. Dagene på Soma High School brugte HPR-eleverne til at samarbejde i grupper med de gambianske elever om FN’s verdensmål. Og netop mødet med jævnaldrende gambianske elever har gjort et stort indtryk på danskerne:

- Det var spændende at opleve, hvordan en person på ens egen alder lever og bor, og hvordan forskellen er på os, fortæller Maria Nørgaard, som bakkes op af Sofie Zanani, der tilføjer, at samarbejdet har været en øjenåbner for, hvor dårlige faciliteter de studerende har. – Og så er deres undervisningsmetoder meget mere simple end i Danmark. Det er ren fakta og formler, hvorimod vi er meget mere reflekterende i dansk undervisning, forklarer Sofie Zanani.

Den gambianske kultur er meget åben og farverig, hvilket HPR-eleverne hurtigt opdagede i forbindelse med besøget i Soma. Her fik HPR nemlig en helt unik velkomst. De gambianske elever havde dannet espalier langs vejen, og skolens orkester spillede for den danske elever. Festlighederne fortsatte på skolen, hvor der blev spillet, opført skuespil og danset til ære for gæsterne fra Hjørring.

De danske elever var også på besøg hjemme hos nogle af de afrikanske elever, og det gjorde stort indtryk på danskerne: - Man følte sig virkelig velkommen. Måden, de bare åbnede deres hus på; det ville aldrig ske i Danmark, fortæller Mathilde Valvik.

Ud over besøget på Soma High School arbejdede de unge mennesker fra HPR med humanitært arbejde på Anne Grethe Skolen i Gunjur, hvor de bl.a. stod for at udføre sundhedstjek på eleverne samt undervise dem i matematik og engelsk. Igen oplevelser, der gjorde stort indtryk på de danske elever: - Jeg har haft en fantastisk oplevelse med at hjælpe på skolerne, og det er med til, man rejser hjem med en god følelse af, at man har været med til at gøre en forskel, fortæller Maria Nørgaard.

Mads Rasmussen, HPR og Mads Friis Københavns Universitet, som begge var med på turen og finansieret af Udenrigsministeriets rejsestipendier kunne efter samtaler med skoleledelsen, lærere og de ældste elever på Soma High School konkludere, at det faglige niveau var højt på Soma High School, og et af de næste step i skolesamarbejdet mellem den gambiske highschool og HPR er etablering af et ressourcecenter med samarbejde omkring bibliotek, IT-lokale, science og forberedelsesfaciliteter til lærerne. Der er allerede taget kontakt til STX Hjørring om, hvordan de første spæde skridt kan tages omkring skønlitterære bøger på engelsk.

Ved siden af arbejdet på Anne Grethe Skolen og udvekslingen med Soma High School blev der også tid til bådtur på Gambia Floden samt African Night med afrikansk dans til over midnat, så man må sige, de unge mennesker fra HPR fik fyldt baggagen med oplevelser, inden de rejste hjem mod det kolde nord midt i uge 10.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...