Antallet af ældre patienter hos praktiserende fysioterapeuter er vokset 50 procent på fem år

HJØRRING: Der er gang i butikken hos fysioterapeuterne i Region Nordjylland. Det skyldes især de gråhårede patienter. Fra 2013 til 2018 er der kommet 50 procent flere patienter på 70 år og op i Region Nordjylland. I Hjørring Kommune er der i samme periode en stigning på 61 procent.

Mens 671 ældre i Hjørring Kommune besøgte en praktiserende fysioterapeut i 2013, er tallet for 2018 steget til 1082.

Ifølge, Gitte Nørgaard, der er regionsformand for Danske Fysioterapeuter, skyldes det især, at de ældre har større forventninger til, hvad de skal kunne.

- Vi har fået en generation af hopla-pensionister, der vil være aktive, selvom de er godt oppe i årene. Samtidig er der blevet mange flere ældre, og de to ting til sammen kan virkelig mærkes hos vores medlemmer, siger hun i en pressemeddelelse fra Danske Fysioterapeuter.

Fra 2013 til 2018 steg voksede gruppen af nordjyder på 70 år og over med 21 procent.

Læger henviser flere

En tredje årsag til de flere patienter hos fysioterapeuterne skal findes hos de praktiserende læger. For at få tilskud til behandlingen hos en praktiserende fysioterapeut, skal man have en henvisning fra sin læge. Og netop de praktiserende læger har også en del af æren for, at flere kommer til fysioterapeut.

- I takt med, at der bliver mere og mere evidens for træning som behandling af en lang række sygdomme, så henviser lægerne også flere og flere, siger Gitte Nørgaard og fortsætter:

- Min klare forventning er, at det vil blive endnu mere fremover. Der bliver forsket meget mere i effekten af fysioterapi end der gjorde tidligere. For mange patienter er træning en vigtig del af behandlingen - og så har det ikke de bivirkninger, som medicinsk eller kirurgisk behandling har.

Færre operationer

Et godt eksempel er patienter med artrose (tidligere kaldet slidgigt) i knæet. Mange af disse patienter blev tidligere opereret, men videnskabelige studier har vist, at målrettet træning er langt den bedste behandling for de fleste af disse patienter - både når man ser på smerter og funktionsevne.

Selvom der er solid evidens for, at træning er førstevalget ved knæartrose, så halter systemet dog bagefter.

- Det er et problem, at operation stadig er gratis for patienterne, mens de skal betale størstedelen af regningen selv, hvis de går til fysioterapeut. Operationer er ovenikøbet væsentligt dyrere end træningsforløb. Det betyder, at vi som samfund kommer til at betale mere for en behandling, der er dårligere, siger Gitte Nørgaard.

Hun opfordrer derfor kommunerne til at snakke med regionen om at tilbyde den form for træning gratis.

- Det er et udtryk for, at vores system ikke er fulgt med tiden. Det bør politikerne overveje at rette op på, siger Gitte Nørgaard.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...