Er blevet så populær, at der opereres med både ventelister og lodtrækning

HJØRRING: Hjørring kirkehøjskoles forårsprogram er nu offentliggjort. Heraf fremgår det bl.a., at 5. marts 2019 fejrer Hjørring Kirkehøjskole sit 25 års jubilæum. Jubilæumsaftenen indledes med Hirtshals Spillemandslaug, og aftenens foredragsholder er Gudmund Rask Pedersen, som taler om ”Oplivning – leve til det sidste!” Festtalen holdes af biskop Henning Toft Bro, som også tidligere har været i kirkehøjskolen, både som en del af bandet ”Tørfisk” og senere som biskop i Aalborg Stift.

I det øvrige forårsprogram indgår komponist og tidl. højskoleforstander Erik Sommer om og med sange fra Højskolesangbogen og fortællinger bag sangene. Den følgende aften fortæller tidl. højskoleforstander Aage Augustinus om ”Glæden ved at være til”. Iben Krogsdal og Morten Skovsted kommer endnu en gang, nu med et dobbeltforedrag om opdragelse, dannelse og værdier. Forfatteren Jens Smærup Sørensen er aktuel med bogen ”Jens” og tager afsæt i sin selvbiografi. Forårssæsonen afsluttes med historikeren og forfatteren Henrik Jensen, hvis foredrag hedder ”Derfra vores verden går”.

Kirkehøjskolen lever fortsat i bedste velgående. Det sker ret ofte, at aftenens foredragsholder spontant udbryder: ”Nå da, jeg regnede ikke med, at der var så mange mennesker!” Der er fuldt hus hver aften, dvs. mellem 140 og 170 deltagere, afhængigt af lokaliteten, der for hver sæson skifter mellem de fire bykirker, som støtter højskolen. I år foregår det i Bistrupkirken, men oftest er det i Hjørring Sognegård.

Varierende og aktuelt indhold

I Hjørring Kirkehøjskoles formål indgår at undervise i kirkelige, alment kulturelle og samfundsmæssige emner. Programmet bliver typisk tilrettelagt som en blanding af foredrag med eksistentielt, kulturelt og samfundsaktuelt indhold og aftener, hvor sang og musik eller billedkunst er omdrejningspunktet.

Listen over foredragsholdere gennem de 25 år er meget lang. Det har typisk været kendte - og anerkendte - forfattere, fortællere, kunstnere, journalister og debattører, gerne nogle som er aktuelle i den offentlige debat. Støtten fra menighedsrådene gør det bl.a. muligt også at få oplægsholdere, som kommer langvejsfra.

Lisbeth Zornig Andersen var én af mange, aktuelle foredragsholdere

En del har været i kirkehøjskolen flere gange – og mange har udtrykt, at det var noget særligt at holde oplæg i Hjørring Kirkehøjskole.

Højskolepræget viser sig også ved, at der hver aften synges meget fra Højskolesangbogen, og kirkernes organister skiftes til at akkompagnere. Sangene vælges i relation til årstiden eller aftenens tema.

Samvær og fællesskab vægtes højt og udfolder sig bl.a. under det det fælles aftensmåltid, som finder sted efter en lille times oplæg. Derefter fortsætter oplægget, afbrudt af en kaffepause. Aftenen afsluttes evt. med spørgsmål og debat og til sidst en aftensang.

Højskolen er åben for alle

- Der har verseret en myte om, at det er svært at komme ind i kirkehøjskolen. Det er ikke rigtigt! Men det skyldes måske, at det ofte sker, at der ikke er plads til alle, og at det derfor er nødvendigt at oprette en venteliste. Det afgøres ved lodtrækning, hvem der evt. kommer på venteliste - og her har alle lige muligheder, både gamle og nye medlemmer. Kirkehøjskolens formand, Ingrid Riis, der ligesom flere af deltagerne har været med gennem alle 25 år, udtrykker det klart: ”Nye medlemmer er meget velkomne!”, oplyses det fra højskolens side.

Hvis man er uheldig og kommer på venteliste i en sæson, er man til gengæld ”fredet” fem sæsoner derefter. Ved afbud fra deltagere til en aften bliver der ringet til dem, der står på venteliste med tilbud om at deltage – så reelt er det ikke mange, der ikke har haft mulighed for det. I de sidste par år har der ikke været venteliste – det er lykkedes at få plads til alle.

Hjørring kirkehøjskoles program og tilmeldingsblanket er fremlagt bl.a. i de 4 kirker, sognegårdene og på biblioteket og kan ses og hentes på kirkernes hjemmesider. Fristen for tilmelding er senest tirsdag 8. januar kl. 18.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...