Retten i Hjørring er andet end tvangsauktioner og voldsdomme - onsdag aften var der fokus på kunsten i retsbygningen, og det blev lidt af et tilløbsstykke

HJØRRING: Det er nok sjældent, at man ligefrem glæder sig til at skulle i retten - i hvert fald, hvis man er tiltalt eller skal vidne mod en person med voldelig og/eller truende adfærd.

Men forventningens glæde var til at aflæse i ansigterne hos de, der troppede op i Retten i Hjørring onsdag aften.

135 bed på krogen, da retten og Vendsyssel Kunstmuseum (VKM) havde slået pjalterne sammen og inviteret på guidet kunst-tur i de renoverede fabriksbygninger, der tidligere husede Nestlé.

Mange af værkerne i retten er udlånt fra museet, men der er også kunst som eksempelvis er fonds-skænket.

Uld, hør og hestehår

Et af trækplastrene var ganske givet Berit Hjelholts vægtæppe, der har hængt i Folketinget bag talerstolen i næsten tre årtier.

Tæppet kom i overskud, da Folketingssalen skulle renoveres, og det blev overdraget til Vendsyssel Kunstmuseum, som har fundet plads til det i rettens nævningesal.

- Og det er jo som om, at det næsten er vævet hertil, lød det fra museumsdirektør Sine Kildeberg, da hun sammen med tilhørerne kiggede op på det gigantiske tæppe, der måler 5,85 x 2,34 meter.

Værket består af uld, hør og hestehår og betragtes som Berit Hjelholts hovedværk. Berit Hjelholt boede mange år på Fjerritslev-kanten, og VKM havde i forvejen mange af hendes værker.

For at afskærme den nederste del af værket fra pilfingre blandt tilhørerne er der hængt en glasplade for. Ifølge retspræsidenten har det krævet en investering på cirka 25.000 kroner.

Døde inden udstilling

Foruden direktøren stillede Vendsyssel Kunstmuseum med inspektørerne Kathrine Hejborg Kristensen og Maja Barsøe, der blandt andet fortalte om de lokale kunstnere Ole Tersløse, som bor i Hjørring, og Peter Max-Jakobsen, som har adresse i Lørslev.

Maja Barsø gjorde ligeledes hold ved fire litografier af Poul Winther; en kunstner som museet har flere end 100 værker af.

Netop Poul Winther er omdrejningspunktet for den næste store særudstilling på kunstmuseet.

- Poul Winther er født i 1939, og vi havde egentlig planlagt udstillingen i anledning af hans 80 års fødselsdag. Men han døde sidste sommer, så nu bliver det i stedet en mindeudstilling, kunne hun fortælle.

Winther, der stammer fra Skagen, bruger motiver, som han har fundet på stranden. Vraggods og andre effekter får nyt liv og måske blotlægges underliggende historier - er det ting, som er ingenting eller alting? Det er spørgsmål, som den kommende udstilling vil kredse om.

Gæster: - Godt tænkt

Blandt aftenens gæster var ægteparret Bodil og Henning Skak Jensen, Hjørring - de har en søn, der har haft sommerferiejob i gemakkerne, da Nestlé huserede.

- Vi ville gerne se lokalerne og det store tæppe, der hang i Folketinget, fortalte Henning Skak Jensen.

- Det er fantastisk, at museet stiller sig til rådighed og fortæller om kunsten - det er godt tænkt, at museet holder noget ”ud af huset”, lød dommen.

Og museets ansatte kunne da også konstatere, at man kom i kontakt med folk, man normalt ikke ser på P. Nørkjærs Plads. Retten og museet leger da også med ideen om at gentage arrangementet - men nok først, når der sker noget nyt på den kunstneriske front i retsbygningen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...