Bjarne Holmberg tjekkede dagsformen, inden politikerne gik i gang med debatten i Taars mandag aften - 110 deltog i mødet

TÅRS: Venstre i Hjørring Kommune havde mandag aften indbudt til debatmøde i Multihus Taarshallen - mødet var åbent for alle interesserede, og godt 110 personer var mødt frem til debatten.

Panelet bestod af forhenværende skatteminister Karsten Lauritzen (V), borgmester Arne Boelt (A), minister for udvikling Rasmus Prehn (A) og 2. viceborgmester Henrik Jørgensen (V).

Venstres kommuneforeningsformand Ove Jacobsen, bød de fremmøde velkommen, og var i øvrigt aftenens moderator.

For de to folketingspolitikere, blev aftenens debat indledt med 20 armbøjninger, sammen med halinspektør Bjarne Holmberg, i gangen.

De fire garvede politikere startede hver især med et indlæg til aftenens emne.

Skattestigning - hvis muligt

Arne Boelt havde fået æren af at være den første i talerækken. Han fortalte konkret om de økonomiske udfordringer der er på især sundhed-, ældre- og handicapområdet. Hvordan de mange retskrav på området, udfordrer Hjørring Kommunes økonomi, herunder især omkostningerne til psykiatrisk syge borgere.

Arne Boelt anser det nødvendigt med en skattestigning, hvis muligt.

Den næste i talerækken blev Karsten Lauritzen

Han understregede, at der skal kommunalt selvstyre og rettelighed til, hvilket skal udformes som lovkrav. Han konstaterede blandt andet, at den økonomiske ramme på 3,5 mia. til socialvelfærd ikke batter. Ligeledes gav Karsten Lauritzen en forklaring på de demografiske træk, og slog til lyd for nødvendigheden af at rette op på “det skæve Danmark”. Altså ved en udligningsreform at rette op på forskellen mellem de fattige og de rige kommuner. Han fortalte endvidere, at han havde gemt den tidligere regerings forslag til en udligningsreform. En reform, som socialdemokraterne stemte imod. Men som han sagde til Rasmus Prehn: ”Jeg vil bare juble, hvis I kan gøre det bedre. Men omvendt forbeholder jeg mig retten til at kritisere, hvis I lander et dårligere resultat”. Han afsluttede med at sige, at Venstre fortsat vil arbejde for en fair fordeling.

Lokalt fokus

Rasmus Prehn viste stor interesse for, hvad der sker lokalt og roser mødet og fremmødet.

Han ville gerne kunne bruge flere midler på ældre, skoler og børnepasninger samt kultur.

- Hvordan undgår vi uligheder i udligningen, kan økonomien blive harmonisk uden at blive for presset, samtidig med at vi opretholder et okay serviceniveau uden at presse og stresse medarbejderne

- Man kan ikke presse citronen mere. Strukturreformen – kaldet Bermudatrekanten – har medført centralisering, besparelser og krav til kommunen – og midt i det forsvinder velfærden. Der har været sparet i for mange år. Hvor hårdt skal kommunerne straffes for at sætte skatten op?

- Udligningen er for kompleks. Regeringen kommer med et udspil i 2019 som vil skulle træde i kraft 1.1.2021, men det bliver svært. Det er ikke let at stille alle tilfredse, konstaterede Rasmus Prehn.

Rasmus Prehn tilkendegav, at han vil arbejde videre med udflytningen af statslige arbejdspladser.

Der skal penge med

Sidste indledning kom fra Henrik Jørgensen.

- Udligningsreformen er svær. Det er godt med udspil, men kommer der også penge?

Henrik glæder sig til at se udspillet fra Socialdemokraterne.

- Er der mulighed for at bruge penge på friskoler og friplejehjem? Hvordan bruger vi pengene - skal vi fedtspille om, hvad der skal lukkes, og hvor der skal skæres ned, spurgte han i sit oplæg.

- Det er skønt med puljer, som uddeles, men satspuljer giver ingenting. Hjørring kommune er kommet langt efter kommunesammenlægningen, men også dette skal vi straffes for.

Høj skat - lav service

Efter en indlagt pause var der spørgsmål fra salen.

Der var mange spørgsmål fra salen, og aftenen bød også på nogle sjove svar og bemærkninger, så som: ”60 kommuners slogan: HØJ SKAT LAV SERVICE”

Der var en general frustration over, hvordan udligningsreformen fungerer. Blandt andet blev et eksempel nævnt. Kommunerne får øget tilskud med flere udlændinge, der er bare den forskel, at i København og Nordsjælland er det udenlandske akademikere med høje lønninger, der udløser tilskud, mens der for eksempel i Hjørring er få uddannede udlændinge.

Aftenens debat blev holdt i en god og positiv tone.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...