Otte timer til at producere otte siders tegneserie - med to benspænds-ord undervejs

HJØRRING: - Vi har også en lille blæser i gang, så I skulle nok kunne holde Jer i live!
Sådan lyder det indledningsvis fra bibliotekar Lars Stenbjerg Simonsen, da der bliver budt velkommen til en halv snes deltagere i fredagens tegneserie-maraton på Hjørring Bibliotek.
Bevæbnet med blyanter, farver og viskelædere sidder de nemlig i de lune solstråler under et stort ovenlysvindue, og der går da heller ikke længe, før den første sodavand er sat til livs.
Opgaven går ud på at producere en otte sider lang tegneserie på otte timer - med to indlagte udfordringer: To tilfældige ord bliver trukket op af den sorte hat, og så skulle "gamle grise" og verdensmesterskab" pludselig også indgå i striberne på en eller anden måde.
- Med arrangementet prøver vi at understøtte et kreativt miljø og de lokale talenter, siger Lars Stenbjerg Simonsen.
En af dagens fremmødte er Jonathan Lillelund Andersen.
- Jeg er kommet for at få lidt træning - i stedet for at sidde derhjemme og tegne i et mørkt rum, så kan man udfolde sine evner "live" sammen med andre, siger han.

Godt sted at starte

I bibliotekets daglige trummerum, bruges tegneserier også aktivt.
- Hvis man har lidt svært ved at læse romaner, så kan tegneserier være en god måde at komme i gang på, fortæller Lars Stenbjerg Simonsen.
Når bibliotekarerne anbefaler bøger i arrangements-rækken "Jeg har lige læst ..." har han altid mindst en tegneserie med.
- Tegneserier er ligeså stor kunst som en roman, siger bibliotekaren, der godt kan lide kombinationen af tekst og tegninger, hvilket giver et nærmest filmisk flow i fortællingen.
Biblioteket har bevidst valgt at placere tegneseriemaraton fredagen efter Kristi himmelfarsdag, så de - udover at understøtte de kreative talenter - ikke også understøtter skulkeri fra skolerne.
Historisk set har mange set lidt skævt til tegneserie-universet, der i visse kredse har fået prædikatet "underlødigt".
Men på Hjørring Bibliotek oplever man at flere og flere tager genren til sig, nok især i udgaver til det mere voksne publikum.
- Men jeg har også en datter på 11 år, der be’r mig om tage alt med Garfield med hjem, siger Lars Stenbjerg Simonsen med et smil.
For en halv snes år siden blev tegneserien Watchmen - skrevet af Alan Moore og illustreret af Dave Gibbons - optaget som den eneste tegneserie (graphic novel) på en top 100-liste i TIME over de bedste engelsk-sprogede romaner fra 1923 til vor tid. Hvilket nok må siges at være lidt af en blåstempling.
Mens Watchmen blev til en Marvel-filmatisering på det store lærred, så må talenterne i Hjørring i første omgang nøjes med at se deres tegneserier i en antologi, som Hjørring Bibliotek udgiver.
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...