Langt de fleste bruger stierne i Svanelunden som gennemgang eller gennemkørsel fra den ene ende af parken til den anden; men prøv en gang at stå af og sæt dig på en bænk og betragt livet omkring dig.

Det gjorde jeg forleden dag. Pludselig fik jeg øje på en fiskehejre, der ude i søen havde stillet sig til skue i ophøjet majestæt på toppen af en pæl, der ragede cirka halvanden meter op over vandfladen. Der stod den og modtog alle de fjerklædte individers hyldest. Blandt de fjerklædte var der svaneparret, ænder i massevis, blishøns og måger, der alle i god ro og orden defilerede forbi tilsyneladende i stor ærbødighed. Men her må tilføjes, at det for mig at se ragede fiskehejren en papand, og det varede heller ikke længe, før der blev uro i rækkerne, hvilket var forårsaget af, at en af blishønsene havde set sig ond på en af de andre i flokken.

Mange, især bedsteforældre med børnebørn, lægger vejen forbi søerne for med stor fornøjelse at fodre fuglene og betragte det høje springvand. Enkelte vover at tage fiskestangen med i håb om en fisk til aftensmaden.

Fint med så smuk en park så tæt ved den travle by. Med udgangspunkt i baneterrænet har vi det flotte nye teater på den ene side og Svanelunden på den anden side - altså kultur på den ene side og natur på den anden.

Parken har eksisteret siden sidst i 1800-tallet og har til dato været et af byens smukkeste åndehuller. I parken står en buste af konsul Jørgen Nielsen, der var storkøbmand og byrådsmedlem i mange år og havde som sådan stor betydning for Hjørrings udvikling, og det var ham, der tog initiativet til oprettelse af Svanelunden. Her står han så som en bedre opsynsmand og skuer ud over herlighederne for at kontrollere, om alt går vel til. Kommunens gartnere gør deres for at holde parken smuk. Der værnes om vegetationen, som bl.a. består af de høje bøgetræer og flotte rododendronbuske.

Stedet tiltrækker mange både ung og gammel og er et yndet tilholdssted for byens borgere. Forståeligt at mange henlægger familiefesten til restauranten i Svanelunden. Om vinteren er der liv på den meget lavvandede soppedam af skøjteløbere, og hvert år ved midsommertid holdes der sankthansfest. Mon ikke også Svanelunden er stedet, hvor mangen en ungersvend og ungmø har erklæret deres kærlighed til hinanden samt evig troskab for resten af livet. Jo - Svanelunden er en perle.

I umiddelbar nærhed af Svanelunden har vi Folkeparken, som er et område med søer, mose og eng. Længst mod nord er rejst en musiktribune, der bruges ved folkemøder og til koncerter, og ude i moseområdet blev der gravet tørv under krigen. Her er anlagt en idyllisk cykel- og gangsti, der går fra Bispetorv via Svanelunden ud til Bagterpvej, og på strækningen kommer du gennem tre tunneller. Når du kommer igennem den sidste og forbi rensningsanlægget, skal du op ad en meget stejl bakke, der sikkert tvinger dig til at stå af, med mindre du er i særdeles god form.

I dette område er der fokus på leg, ophold og oplevelser samt aktiviteter på bevægelse og motion. Eksempelvis er der langs stien opstillet motionsredskaber, delvis bekostet af Lions Club, hvor du har mulighed for at afprøve din kondi eller rettere sagt mangel på samme. Meget genialt, opfindsomt og kreativ tænkt.

Ligeledes har Hjørring Kommune og Hjørring Vandselskab bekostet en vandlegeplads til stor fornøjelse for de mindste.

Terrænet egner sig fint til orienteringsløb, hvor man tillige har inddraget Vandsted skov til formålet. Her tilbyder orienteringsklubben Vendelboerne træning i orienteringsløb året rundt.

Med alle disse tilbud behøver du ikke at kede dig, så gør brug af dem, de er skabt for dig.

Eyvind Huss

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...