Læs mere om shuttlebusserne fra Hjørring og Løkken - og om p-forhold og trafik ved fyret

RUBJERG: Rubjerg Knude Fyr flytter på tirsdag. Tirsdag 22. oktober lidt før solopgang tages der fat på flytningen. Herefter skal der arbejdes med flytningen i 8-10 timer.

De sidste afgørende forberedelser til flytning af fyret er i fuld gang. Der er gravet ud og planeret i bakserenden, og der lagt tykke køreplader ud i bakserenden på den strækning på i alt 70 meter, som fyret skal flyttes. Fyret er blevet forsynet med kraftige jernbjælker som skal bære fyret på de ”rulleskøjter”, der skal rulle fyret på strækningen.

Murermester Kjeld Pedersen, der er hovedentreprenør på flytningen, har i samråd med Naturstyrelsen, der ejer fyret og bygherre Hjørring Kommune fastsat datoen til 22. oktober. Vejrudsigten lover nemlig gode forhold for flytningen denne dag. Det er især vindforholdene, der kan volde problemer for arbejdet. Hvis det blæser ti meter i sekundet eller mere, vil fygesand give for store problemer for operationen.

Mandag bliver fyret, ved hjælp af donkrafte, løftet otte centimeter op på rulleskøjterne, og så er det ellers bare at krydse fingre for at det går godt. Selve flytningen af det 1000 tons tunge fyr foregår med hydraulik.

- Rubjerg Knude Fyr er et nationalklenodie. Nu krydser vi fingre for, at missionen lykkes, for det er selvfølgelig ikke uden risiko at flytte rundt på et gammelt fyrtårn, siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Det er Hjørring Kommune, der har taget initiativ til flytningen, der støttes med fem millioner kroner fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Det forventes, at op mod 25.000 personer vil kigge med i området omkring fyret tirsdag.

Der vil blive indsat shuttlebusser fra både Løkken og Hjørring, så interesserede kan opleve flytningen, og for at minimere trafikkaos omkring Rubjerg Knude

Der bliver afspærret omkring fyret under flytningen af hensyn til sikkerheden.

- Vi skriver historie ved at flytte fyret, der har uvurderlig betydning for hele området og for Hjørring Kommune, siger borgmester Arne Boelt (S).

- Mange ting kan gå galt, men vi løber gerne den risiko, for alternativet vil være at pille fyret ned, siger han om fyrtårnet, der årligt besøges af 250.000 personer.

Flytningen kan risikere at blive aflyst eller udsat i sidste øjeblik, hvis vejrudsigten skifter og der varsles mere blæst.

Shuttlebusser

På flyttedagen den 22. oktober sætter Hjørring Kommune shuttlebusser ind fra både Løkken og Hjørring.

Dette sker både for at give flere mulighed for at overvære flytningen og for bedre at kunne styre den store mængde mennesker - og dermed også biler, som kommunen forventer vil komme til området. Kommunen opfordrer derfor interesserede til at tage bussen, som kører i pedulfart fra både Løkken og Hjørring ca. hvert 15. minut.

I Hjørring afgår shuttlebusserne fra Dyrskuepladsen og Busterminalen og i Løkken afgår busserne fra busholdepladsen ved SuperBrugsen.

Turen forventes at tage ca. en time, idet kommunen - ud over selve køretiden - regner med at bruge tid i kø samt på af- og pålæsning.

I bil til fyret

Hjørring Kommune har følgende råd til bilister, der skal køre til Lønstrup for at overvære fyrets flytning:

Den 22. oktober vil Rubjergvej fra Lønstrup og sydpå være ensrettet.

- Trafikken og parkering afvikles af hjemmeværnet samt frivillige. Vi beder alle om at respektere deres anvisninger.

- Du kan IKKE køre helt op til fyret. Fra p-pladserne til fyret er der omkring 1,4 km at gå.

- I det omfang det er muligt (i forhold til mange mennesker på Fyrvejen) kører den sædvanlige traktorvogn med siddepladser frem og tilbage mellem parkeringspladsen og ca. 100 meter fra fyret. Vognen kører ikke efter mørkets frembrud.

- Ved Rubjerg Knude Fyr vil der være parkeringspladser på nogle af de marker, som ligger tæt på den normale p-plads.

- Der går shuttlebusser fra både Hjørring og Løkken til Rubjerg Knude Fyr

- Det kan være en UALMINDELIG god idé at tage cyklen, hvis du har muligheden....

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...