I dag fjerner føtex 87 tons engangsplastik fra hylderne – alene i Hjørring fjernes 267.000 stykker plastik om året

HJØRRING: Farvel til engangsplastik i føtex fra 2. januar betyder, at kunderne i Hjørring hvert år er med til at spare miljøet for 267.000 stykker engangsservice i plastik.

Det oplyser Salling Group i en pressemeddelelse.

Nu er der i stedet tallerkner, bestik og sugerør fremstillet af hvedestrå, bambus, sukkerrør og træ på hylderne. I hele landet fjerner føtex et årligt salg på mere end 25 millioner stykker engangsservice i plastik med en vægt på mere end 87 tons.

- Miljø og dyreliv lider under det store forbrug af plastik, og vi gør alt for at udfase plastik, hvor det ikke er nødvendigt. Det er vores stop for salg af engangsservice af plastik i dag et godt eksempel på. Samtidig er det en stor glæde at konstatere, at vi har fundet ligeså gode varer ved at bruge hvedestrå, bambus, sukkerrør, træ og papir, siger Thor Skov Jørgensen, administrerende direktør i føtex.

Engangsservice af plastik er især uheldigt, fordi det ofte kun bruges i få minutter, men tager flere hundrede år at nedbryde i naturen. Ender det i havet, kan det udgøre en trussel for alt fra fugle til skildpadder og hvaler.

Sugerør af hvede og bambus

En af de helt store syndere er engangssugerør af plastik. De bliver nu afløst af strå fra økologisk dyrket hvede og bambus. Bambussugerøret kan endda bruges flere gange.

Det er faktisk naturen selv, der helt konkret kommer os til hjælp her med rigtig gode produkter. Det tegner godt for, hvordan vi i fremtiden kan fjerne endnu mere plastik, siger Thor Skov Jørgensen.

Føtex annoncerede allerede i maj sidste år, at den landsdækkende kæde med over 100 butikker ville stoppe for salg af engangsplastik her til nytår uanset, om man havde fundet alternativer.

Initiativet er en del af en større plastikstrategi i Salling Group, der ud over føtex driver dagligvarekæderne Bilka og Netto, om at udfase plastik, hvor det er muligt, og sikre, at mest mulig plastik genanvendes. Plastikbesparelserne bliver derfor endnu større, når Bilka og Netto følger efter føtex og udfaser engangsplastik i tråd med EUs kommende plastdirektiv. Dermed forsvinder over 300 tons engangsplastik fra hylderne hvert år.

Vil påvirke udviklingen

Erfaringerne fra føtex skal bruges til at skaffe endnu flere alternativer til plastikken. Indtil videre må kunderne for eksempel vente med vin-, champagne- og snapseglas.

- Det er desværre ikke alt engangsplastik, hvor der i dag er bedre alternativer. Men vi håber, at vi som en stor supermarkedskæde kan skabe en større efterspørgsel hos vores leverandører, så der hurtigt kommer endnu flere gode plastikfri varer til kunderne, siger adm. dir. Thor Skov Jørgensen, føtex.

At der stadig mangler alternativer, kan man helt konkret se ved, at pladsen til engangsservice i en føtex-butik lige nu kun fylder én hyldemeter mod tidligere to.

Alternativ til små plastikposer på vej

Salget af engangsservice i føtex peger på, at danskerne allerede er ved at vende sig til en fremtid med mindre plastik. Siden føtex fortalte om initiativet om helt at fjerne engangsplast i starten af maj, er salget af både bestik og engangstallerkner i plastik faldet med op til 10 procent, selv om varerne lå på hylderne.

- Kampen mod plastik er heldigvis kommet højt op på den fælles dagsorden, og det virker. Her i 2019 introducerer vi endnu et stort plastikbesparende initiativ med en bomuldspose til frugt og grønt, som kan bruges igen og igen og erstatte de mange tynde plastikposer, siger adm. dir. Thor Skov Jørgensen, føtex.

føtex har allerede i 2018 fjernet et årligt salg på 44 millioner vatpinde af plastik. Med dagens stop for engangsservice i plastik fjernes i alt 69 millioner stykker engangsplastik om året fra føtex.

Fakta om engangsplastik

Engangsplastik defineres blandt andet af EU som hverdagsprodukter, der er fremstillet af plastik, og som er beregnet til at blive brugt en enkelt gang inden de smides ud. Eksempler er sugerør, engangsbestik, og engangsservice som kopper, glas og tallerkner af plastik. Engangsplastik inkluderer således ikke f.eks. plastikemballage, som er vigtig for at beskytte varerne eller den rulle plastikposer, man køber for at opbevare varer derhjemme.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...