SAMMENHOLD: Stafet for Livet skal opmuntre og støtte kræftpatienter - arrangementet foregår i Hjørring lørdag 31. august til 1. september

Stafet For Livet i Hjørring finder sted den sidste weekend i august - lørdag 31. august til søndag 1. september.

Når vi snakker om Stafet For Livet, er fighterne absolut det allervigtigste, men hvad er en fighter? Alle, der har hørt ordene ”Du har kræft”, er fightere.

Stafet for Livet er et arrangement, der skal være med til opmuntre og støtte kræftpatienter, både dem der har været igennem et kræftforløb og er symptomfri og dem, der er midt i et kræftforløb.

Stafetten er en anledning til at fejre livet og give håb for dem, der lever med kræft. Og selvfølgelig til at mindes dem, der døde af kræft.

Dagen igennem er der et særligt program for fighterne i fighterteltet, og da er med som æresgæster, er der gratis forplejning til dem under hele arrangementet. Der bliver særlige indslag for fighterne, og igen i år laver et par af fighterne en tombola med mange præmier fra gode sponsorer i Hjørring.

Fightertale og lysceremoni

Uanset hvor stafetten holdes i Danmark, indeholder den en fighterrunde og en lysceremoni.

Efter åbningstalen, som holdes af en indbudt fighter, går fighterne den første runde på banen iført de særlige gule T-shirts. Deraf udtrykket fighterrunde.

I et tidligere indlæg udtalte Laila Grønkjær, der er holdkaptajn, at fighterrunden er det mest rørende. Dette indtryk bekræftes af alle, uanset om man er almindelig deltager, eller om man er fighter. Flere af fighterne giver udtryk for, at der er noget helt specielt over det, når stafetten bliver skudt i gang, og de sammen med alle de andre fightere i gule trøjer går den første runde.

Forkælelse

Ella Autzen, der har været med som fighter i Hjørring i alle årene, understreger, at fighterne bliver forkælet, bl.a. med fælles morgenmad, hvorefter de får udleveret de gule trøjer og går den første runde under stor opbakning fra de andre deltagere. Karen Jensen, fighter siden 2017, siger:

- Fightertalen og ikke mindst fighterrunden er noget helt specielt for mig. At få liv til at gå i sin gule trøje og opleve så mange mennesker, der klapper og hepper, så man får energi og overskud til at gå de sidste meter - det kan jeg ikke beskrive med ord.

Rørende fighterrunde

Knud Erik Sørensen, kom sidste år med i styregruppen som tovholder for fighterne. Han fremhæver den gode stemning i fighterteltet, den megen snak allerede over morgenmaden og gensynsglæden.

- Selvfølgelig var der nogle af fighterne, der var mærkede af deres behandling, men der var godt humør, og alle følte sig godt tilpas.

Knud Erik beskriver fighterrunden som højdepunktet på dagen.

- Det var meget rørende, da fighterne blev klappet rundt på banen. Nogle kunne gå i et helt normalt tempo, andre måtte have længere tid til at gå runden, hvilket lige præcist var symbolet på, at der skal gode fighteregenskaber til for at klare sig igennem et kræftforløb.

Minder og støtte

Et andet højdepunkt er Lysceremonien. Når mørket falder på, samles alle deltagere til lysceremonien, hvor der tændes levende lys i papirsposer. Deltagerne mindes de personer, de mistede til kræft og støtter de personer, der lever med kræften. I Hjørring er lysceremonien særlig smuk, da lysposerne opstilles i hjerteform.

En del fightere er på dette tidspunkt taget hjem for at hvile sig, men for fighter Mette Ahlmann Bech er lysceremonien et højdepunkt:

- Lysceremonien hvor der er taler, fællessang og et minuts stilhed er utroligt bevægende, hvor det er ok at fælde en tåre, for det gør andre også. Og man kan være taknemmelig for at være i live og mindes dem, som ikke er her længere.

Fighterne giver samstemmende udtryk for, at Stafet For Livet betyder rigtig meget for dem og de vil gerne opfordre andre fightere til at deltage i det omfang, de kan.

Ella Autzen siger:

- Som fighter er det helt specielt at deltage i stafetten. Der opstår et fællesskab fighterne imellem, idet vi alle har haft sygdommen helt tæt på. Som fighter for 5. år i træk vil jeg gerne slå et slag for, at så mange som muligt, både fightere og deltagende hold, tilmelder sig for at støtte op om dette glimrende arrangement.

Følelse af sammenholdt

Karen Jensen var noget betænkelig, om det virkelig var noget for hende:

- For jeg kunne ikke gå ret langt og en stafet måtte jo være noget med at gå en masse. Bitten - tidligere tovholder for fighterne - talte så varmt for stafet for livet og overbeviste mig om, at det lige netop var noget for mig, på trods af jeg ikke kunne og stadig ikke kan gå ret langt. I 2017 deltog jeg første gang i Stafet for livet, som fighter.

- Følelsen af sammenhold og af at være sammen med andre i samme situation er helt ubeskrivelig. Jeg fandt ud af at Stafet for livet var for alle, uanset om man kan løbe, gå eller sidder i kørestol, det handler ikke om at være hurtigst, men om at være med. Stafet for livet har været med til at gi mig håb for fremtiden.

I samme båd

Mette Ahlmann Bech konstaterer:

- At være med som fighter er en fantastisk mulighed for at møde og tale med andre, som forstår én, og man kan tale om det, der er svært. Andre fightere forstår hvad det vil sige at være igennem behandlingsforløbet med dets gener, at døje med senfølger af forskellig art, hvilke tanker man gør sig i forhold til sygdommen etc. Det giver en speciel fællesskabsfølelse.”

- Jeg oplever at tale åbent med vildt fremmede mennesker på Stafetten - bare fordi man er i samme båd!

- Og man kan møde fightere, som har været igennem et sygdomsforløb for måske 10-12 år siden, og stadig er raske i dag, og som derfor giver én et håb for, at man klarer det”.

Kom med til stafetten

- Styregruppen vil gerne give fighternes opfordring til at deltage i Stafet For Livet i Hjørring videre, lyder det fra folkene bag arrangementet.

Knud Erik Sørensen kan kontaktes på kesdanmark@gmail.com eller på 6055 6982, hvis man har spørgsmål eller ønsker at deltage som fighter. Hvis en fighter har brug for transport for at deltage i stafetten, forsøger styregruppen at hjælpe.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...