Hele ugen bød på masser af gratis teater og oplevelser for både børn, unge og voksne

HJØRRING: Den 49. udgave Aprilfestival – teater for små & store er nu slut. Hjørring By fungerede som festivalens epicenter, men festivalen fyldte hele Hjørring Kommune ud med teater for børn og barnlige sjæle i en hel uge fra 31. marts til 7. april. Faktisk gik festivalen over sine bredder, fordi der også blev spillet teater mange steder i Frederikshavn Kommune.

Forestillingerne kunne opleves på almindelige teaterscener, men også på steder hvor man normalt ikke forventer at møde teater – for eksempel på skoler og institutioner, på museer, på gaden – og sågar i en plantage. Mange - blandt andet en stor gruppe af udenlandske teaterfolk – gik ombord i det store tag-selv-bord af teater. Og det hele var gratis.

- Vores håb er, at Aprilfestivalen inspirerer endnu flere borgere til at deltage på scenen, bag scenen og som publikum, lyder det fra kommunens projektleder, kulturkonsulent Leif Lund Jakobsen.

Festivalen i tal

På festivalen kunne publikum opleve 156 forskellige teaterforestillinger produceret og præsenteret af i alt 105 professionelle teatre. 595 teaterfolk deltog i festivalen. Hertil kommer næsten 260 frivillige hjælpere fordelt på 15 lokale foreninger samt mindst 250 teateropkøbere fra diverse teaterforeninger og biblioteker over hele landet.

Også 160 unge fra andre kroge af landet havde fundet vej til festivalen, hvor de deltog i forskellige aktiviteter eller hjalp med til at få alt det praktiske på festivalen til at hænge sammen. De mange forskellige forestillinger blev opført i alt 628 gange i løbet af ugen. Kun fem forestillinger måtte aflyses.

Festivalen blev arrangeret af Teatercentrum - en selvejende institution under Kulturministeriet - i samarbejde med Hjørring Kommune. Festivalens samlede budget var på ca. 5,5 mio. kroner, og den finansieredes af værtskommunen og Kulturministeriet.

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst støttede festivalens internationale del.

Gaffa og sort plastik

De fleste spillesteder på skoler og institutioner krævede biograf-mørke i lokalerne, for at teatrene kunne gennemføre deres forestillinger. Hertil blev der brugt 3.200 kvadratmeter lystæt folie - sort plastik, som efterfølgende genanvendes - som blev fastgjort med næsten to kilometer Gaffa- og vinyl-tape.

Der var 25.000 gratis billetter, som kommunens borgere og tilrejsende teaterinteresserede kunne deles om. Cirka 16.000 billetter endte med at blive delt ud på forhånd, men det reelle besøgstal ligger en del højere, fordi mange publikummer mødte op og kom ind til forestillingerne uden billet. Belægningsprocenten til de enkelte forestillinger var derfor meget tilfredsstillende i arrangørernes øjne.

Alt forløb planmæssigt på de i alt 42 skoler - heraf 13 i Frederikshavn Kommune - og 34 institutioner, der var en del af arrangementet i løbet af ugen, og ude på de i alt 16 weekend-spillesteder kunne man fredag til søndag konstatere, at mange familier havde valgt at gå i teatret sammen.

Udenlandske gæster

82 udenlandske gæster fra i alt 24 lande strømmede også til. Det var både teaterfolk – skuespillere og instruktører – men også festivalarrangører, der kom for at se, hvorledes tingene gøres på Aprilfestivalen. Der var også internationale indslag på festivalens sekretariat, idet seks praktikanter fra fire forskellige lande hjalp til med det praktiske arbejde. Festivalen havde desuden besøg af to inspirerende gæstespil fra Frankrig, som gjorde deres til at synliggøre festivalen ekstra meget både lokalt og i medierne.

Til næste år flytter festivalen til Holbæk Kommune, hvor der igen kan opleves non-stop scenekunst for børn og unge i dagene 19. til 26. april.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...