40 børn har i sommerferien sikret sig plads på 4Hs madskole i Hjørring

HJØRRING: 20 børn har deltaget i 4Hs madskole på Lundergårdsskolen i Hjørring. Og endnu en madskole i Hjørring er fuld booket i august.
4H madskolen er utrolig populær, og pladserne er hurtigt besat. Men det kniber mere med at finde instruktører, der vil bruge en uge i køkkenet sammen med børnene.
Susanne Christensen, der er uddannet køkkenassisten, var i år med som frivillig instruktør for 10. år i træk. Og hun nyder kombinationen med børn og madlavning.
- Det er en dejligt og spændende uge. Da jeg begyndte, sad jeg sammen med 4H-konsulent Hanne Hedegaard og fandt opskrifter ud fra vores egne opskrifter og gangede dem op, husker hun.
I dag er der udgivet en bog med opskrifter med retter til hver dag hele ugen.
- Børnene har været rigtig gode til at smage på det. Og så er de rigtig gode til at hygge sig sammen, tilføjer Susanne.
Madskolerne indledte sidste år et samarbejde med Ældre Sagen, og to af årets hjælpere i Hjørring er fundet via det nye samarbejde.
Inga Dreiberg og Leni Pedersen sørgede sammen med Susanne Christensen og Hanne Hedegaard for at hold styr på tropperne i køkkenregionen.

Madspild i fokus

Rasmus Brandgaard Sørensen og Andreas Birk Schneider - begge ti år og fra Højene skole - havde tjek på opgaverne i køkkenet.
- Det er fedt at have den følelse, at man selv har lavet maden, sagde de.
De nævnte rødspættefilet og cowboyspejlæg som ugens favorit, mens rucolasalaten og fyldte peberfrugter ikke smagte dem.
Og drengene er enige om, at de er blevet klogere på sund mad og hygiejne - og på madspild.
- Vi har lært, hvad man kan bruge resterne til - eller at man kan gemme det til dagen efter, sagde Andreas.
- Og hvis du for eksempel kun kan spise fire stykker pizza, kan man også gemme det til dagen efter eller få det med i madpakken

Alt smager godt - næsten

Emma Birk Schneider var også aktiv på madteamet.
- Alt har smagt godt. Det smager altid bedre, når man selv har lavet det - så ved man, hvad der er i. Asparges kunne jeg ikke lide før, men når man selv laver det og ved, hvad der er på, smager det rigtig godt. Her skal man smage på alt, inden man siger, at man ikke kan lide det.
Børnene kommer dog hurtigt i tanke om, at vandmelon med lakrids ikke var så populær omkring bordene. Heller ikke de røde peberfrugter med farsfyld hittede hos alle.
Denne torsdag stod der grovboller på menuen til morgen og rødspætter, kartofler kogt med karry, og fennikel og spidskålssalat til middag.
Og det var et hit hos børnene, der har fået inspiration med hjem til de hjemlige gryder.
Torsdag var forældrene inviteret på mad. Lotte Hall fortalte både børn og voksne om "Madoasen" - en café, der servere overskudsmad i Hjørring.
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...