Knud Møller Andersen fandt svar - Kristian Frederiksen malede Søndergaard i Mosbjerg

HJØRRING: Knud Møller Andersen fra Hjørring søgte i november oplysninger om en kunstner, der i 1946 udførte seks malerier af Søndergaard i Mosbjerg.

Knud Møller Andersens bedstefar, gårdejer Kresten Jensen, forærede et maleri af gården til hver af sine seks døtre. Billederne er alle signeret med initialerne KF 1946.

Og Knud Møller Andersens efterlysning i Vendelbo Posten bar frugt. Han har nu fået vished for, at kunstmaler Kristian Frederiksen har malet værkerne.

Kristian Frederiksen var en anerkendt maler, der opnåede at udstille udvalgte værker på blandt andet Charlottenborg i 1958 og på Vendsyssel Kunstmuseum i 1963. Og Vendsyssel Kunstmuseum i Hjørring er i besiddelse af fire kunstværker udført af Kristian Frederiksen.

Knud Møller Andersen har siden foræret sin mors maleri til Lokalhistoriske Arkiv for Mosbjerg og Tolne.

Efterlysningen

- Min mor er født og opvokset sammen med fem søstre på Søndergaard, og inden min bedstefar solgte gården i 1946, lod han gården male. Alle seks malerier er forskellige, fortæller Knud Møller Andersen.

Kresten Jensen overdrog Søndergaard i 1946 til en af de seks døtre og svigersøn. Gården er fortsat i slægtens eje, idet Knud Møller Andersens fætter som femte generation er ejer i dag.

- Jeg er både slægtshistoriske interesseret og lokalhistorisk interesseret og ville gerne finde ud af, hvem der gemte sig bag maleriernes signatur KF.

Maleren indgik dengang aftale om, at han - udover den kontante betaling - skulle have ophold på gården med kost, indtil alle seks malerier var færdiggjort.

- Og min moster - Agnes Westmark, der bliver 100 år i år - kunne huske, at maleren formentlig var fra Hjørring-området. Og hun kunne fortælle, hvor gammel han cirka var.

Efterlysningen af maleren i Vendelbo Postem blev set af en Hjørring-borger, der tidligere ved et tilfælde var kommet i besiddelse af nogle skitser udført af Kristian Frederiksen. Og hermed kunne Knud Møller Andersen få vished for, hvem der var maleriets ophavsmand. Vendsyssel Kunstmuseum fastslog efterfølgende med 99 procent sikkerhed, at signaturen på maleriet tilhører Kristian Frederiksen.

- Og så er der en lille krølle på historien. Det viser sig nemlig, at Kristian Frederiksen var gift med min bedstemors kusine, smiler Knud Møller Andersen.

Om kunstneren

Kristian Frederiksen (1891-1967) er registreret i Weilbachs kunstnerleksikon, og her fremgår det blandt andet, at Kristian Frederiksen oprindelig blev udlært håndværksmaler i Hjørring. Han kom siden ind på Københavns Kunstakademi.

Af kunstnerleksikonet fremgår følgende:

Kristian Frederiksen voksede op i Hjørring, og Vendsyssels landskab blev hans foretrukne motiv. Under sit akademiophold havde KF stadig fast tilknytning til Vendsyssel, hvor han tilbragte somrene. Fra 1927 blev den største inspirationskilde det lille fiskerleje Lønstrup på Vestkysten. I fortættede men malerisk kraftige skildringer af det forblæste landskab fangede KF dets særegne karakter.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...