Jonna Christiansen har bosat sig i sin barndomsby og har etableret sig som sorgrådgiver

SINDAL: 64- årige Jonna Christiansen flyttede tilbage til sin hjemby Sindal efter 40 år og fik inspiration til at begynde som selvstændig sorgrådgiver efter hun afsluttede uddannelsen i juni.

- Som sorgrådgiver kan jeg støtte og lytte til det, der optager den sørgende og som måske er svært at håndtere og dele med familie og venner. I dialog og samarbejde kan vi finde veje, så det bliver muligt at leve med sorgen og dermed få sin hverdag og sit liv tilbage, lyder det fra sorgrådgiver Jonna Christiansen.

- Sorg er dog ikke en fast størrelse, men kræver sin plads, hvilket til tider kan føles helt ubærligt. At tale med andre om tabet og dets følger, kan gøre sorgprocessen en smule lettere at bære.

Hele familien berørt

Jonna Christiansen tilføjer, at hele familien bliver berørt, hvis der sker dødsfald eller indtræffer alvorlig sygdom hos de nærmeste.

- Rollerne ændrer sig og mange nye og forskellige behov opstår. Det er vigtigt at tilgodese alle, og der er stor forskel på, hvordan vi sørger og dermed også, hvordan vi viser omsorg i forhold til, om det er et mindre barn, en teenager, en voksen eller et ældre menneske. Den viden vil jeg gerne dele med andre ved oplæg for foreninger og undervisning af fagpersoner, der arbejder tæt på mennesker. Jeg tænker her på lærere, pædagoger, sygeplejersker og frivillige i sorggrupper.

- Vi oplever ikke kun sorg og tab i forbindelse med sygdom og dødsfald. Skilsmisse, flytning, tab af arbejde eller funktionsevne kan også påvirke os og medvirke til, det er vanskeligt at få hverdagen til at fungere.

Heldigvis oplever de fleste i løbet af nogle måneder, at de ved hjælp af deres egne naturlige ressourcer og med støtte fra familie og netværk kan leve med sorgen, som en naturlig del af livet.

Uddannet rådgiver

Uddannelsen som sorgrådgiver er sket i et samarbejde mellem Det nationale Sorgcenter og UC Metropol i København. De 15 dages teoretiske undervisning blev afsluttet med en opgave og en mundtlig prøve.

- Igennem lang tids søgen efter et mindre hus med dejlig beliggenhed, som vi i første omgang troede skulle være enten i Østjylland eller Himmerland - ja, så dukkede pludselig HUSET op i Sindal, hvor jeg trådte mine barne- og ungdomssko. Det var med en vis spænding, specielt jeg flyttede herop, for meget - inklusiv mig selv - har ændret sig på 40 år. Men takket være ikke mindst fantastiske naboer, min gamle far, men også gode venner gennem alle årene, har det været en god oplevelse. På mange måder oplever jeg det som en rejse tilbage i min barn- og ungdom. Meget er det samme, kulissen har bare ændret sig, og der er flere grå hår og rynker både hos mig selv og dem, jeg møder, lyder det fra Jonna Christiansen.

Vendsyssel giver ro

- Igennem årene har jeg altid følt en glæde og indre ro, når tunnelen var passeret og himmelen og lyset åbnede sig. Nu kan jeg opleve det hver dag. Det er en glæde, at det samme gør sig gældende for min datter, som nu vælger at opleve sommeren i Tversted sammen med sin familie.

- Jeg har via mit arbejde som opsøgende medarbejder oplevet, hvor meget sorg og tab fylder hos - i denne forbindelse - ældre mennesker. Det kan være i forbindelse med, de er flyttet eller har måttet acceptere, at ægtefællen skulle på plejecenter, tab af førlighed, sygdom og dødsfald i familien. Det gav mig afsæt og inspiration til at starte som sorgrådgiver. Det håber jeg, vendelboerne vil tage godt imod og benytte sig af, når behovet opstår.

Jonna Christiansen henter energi ved at lave mad, sy patchwork, gåture i Slotved Skov og holde dejlige ferier - primært i Italien.

- Og som mange andre på min alder nyder jeg også samvær med barnebarnet.

Læs mere på om-sorg.nu

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...