Direkte transmission af foredrag på det store lærred

LØNSTRUP: I Lønstrup Café Bio kan man tirsdag 13. november kl. 18.45 i en direkte transmission fra Aarhus Universitet få noget at vide om "Vulkaner og samfund gennem tiden".
- Vulkanudbrud er voldsomme geologiske hændelser, men har de også påvirket menneskets historie? I dette foredrag vil du høre tre udvalgte casestudier af netop, hvordan vulkaner har påvirket samfund.
Med udgangspunkt i de seneste års forskning sætter de to forskere geologisk og arkæologisk fokus på tre vulkanudbrud gennem tiderne: Udbruddet af vulkanen Laacher See i Tyskland for 13.000 år siden, vulkanudbruddet på øen Santorini i Middelhavet for knap 3.600 år siden samt på en stribe sammenfaldende vulkanudbrud i det sjette århundrede af vores egen tid. Det er ikke svært at regne ud at planter, dyr og mennesker, som levede i nærheden af disse voldsomme katastrofer blev voldsomt påvirket, men meget tyder på, at vulkanernes arm til tider var meget lang: Evidens fra is-kerner, træringe og arkæologiske fundsteder fortæller om indvirkninger på folk og fæ langt væk fra udbruddenes epicentre. I alle tre tilfælde kan der eksempelvis trækkes tråde til ændringer i samfundene i de nordiske lande - på godt og ondt, hedder det om foredraget.
Der er gratis adgang.
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...