Hjørring-firmaet har udført energirenovering og forvandlet det tidligere rådhus i Smørum til 86 fleksible, bæredygtige boliger

HJØRRING: På trods af rødderne solidt plantet i Nordjylland har BJERG Arkitektur for længst høstet frugten af de frø, som er sået i og omkring København med etablering af tegnestue i tilbage i 2008. I 2017 vandt BJERG Arkitektur prisen for Årets Byggeri med renovering af boligbebyggelsen Toftebo, og nu er det tidligere Smørum Rådhus med i kampen om at vinde Renoverprisen 2019.

- Vi er indstillet til prisen for vores arbejde med at forvandle det tidligere rådhus på Flodvej i Smørum til 86 fleksible og bæredygtige Domea-boliger, som beboerne kunne flytte ind i, i december 2017, oplyser arkitekt Kjeld Bjerg, Founder og partner i BJERG Arkitektur i en pressemeddelelse. Og han fortsætter:

- De nyopførte boliger er hovedsageligt tænkt til par og familier, desuden er etplanslejlighederne i stueplan i den renoverede del af rådhuset optimeret til at være ældre-venlige. Hermed henvender bebyggelsen sig til et mix af ældre, familier og unge. Hvor de fleksible boliger kan tilpasses beboerens behov for udvidelser, ændringer, tilgængelighed gennem hele livet.

- Her er altså tale om en sammenkobling af boformer, hvor grænsen mellem ældrebolig udviskes da bebyggelsen ligeledes henvender sig til familier og unge. Den fleksible boligform er vores bud på fremtidens boligform for ældre – da vi oplever, når vi taler med de ældre, at de ikke kun ønsker at opholde sig omkring jævnaldrende. Ved at mikse aldersgrupper opstår der en helt anden form for naboskab/nabohjælp – hvor ældreboligerne formes i og af miljøet, og de ældre ikke henvises til et særskilt område.

Boligerne varierer i størrelse fra funktionel ét-værelses 38,5 m2 til fleksibel +5-værelses familiebolig fra 115 m2.

Minimalt varmebehov

De 86 bæredygtige boliger i Smørum er designet, med afsæt i det tidligere rådhus. Rådhuslundens boliger er vokset ind i mellem, ved siden af og endda henover det gamle rådhus. Således har de nye bygninger naturligt fundet deres fundament på Flodvej i Smørum. Det tidligere rådhus er omdannet til boliger, der er så energieffektive, at de lever op til langt højere krav end det danske bygningsreglement foreskriver. Projektet sammenfletter passivhus-design, med en modulær opbygning.

Ved at designe ud fra passivhus-principperne, det svarer til ultralavenergi, har renovering af det eksisterende rådhus samt udbygning med de nye passivhusmoduler i sammenligning med BR15 reduceret det årlige varmebehov med 83 procent og nedbragt den årlige CO2 emission op imod 57 procent.

BJERG Arkitektur har som arkitekt og totalrådgiver udført energirenovering og tilbygning af eksisterende bygninger, samt nye boliger i og omkring grunden der tidligere husede rådhuset i Smørum

Nomineringsudvalget

Nomineringsudvalget består af en formand og tre medlemmer, som repræsenterer bygherre-erfaring, arkitekt- og ingeniørfaglig viden. Nomineringsudvalget er udpeget direkte af styregruppen for RENOVER prisen og består af:

- Formand for udvalget, Gøsta Knudsen (tidl. stadsarkitekt i Aarhus Kommune)

- Henrik Mielke (direktør, CEO, Enemærke & Petersen)

- Torben Esbensen (rådg. civilingeniør hos Dansk Energi Management & Esbensen A/S)

- Karen Mosbech (adm. direktør, Freja Ejendomme)

Renoveringsprojekter kan indstilles indtil 1. marts på www.renover.dk

Kort efter tidsfristen vurderer nomineringsudvalget alle de indstillede projekter og beslutter, hvilke projekter der skal nomineres til prisen. Vinderen kåres ved en prisfest i København i september 2019.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...