Bi-kursus på Vendsyssel Historiske Museum i Mosbjerg

HJØRRING: Bilauget ved Vendsyssel Historiske Museum i Mosbjerg er klar med et bikursus for alle, der har interesse om at læse om biavl og dens betydning for bestøvning af vores blomster og afgrøder. Deltagerne får på kurset viden om at passe egne bier.

Kurset begynder mandag 4. marts klokken 19 på Landbrugsmuseet, Jerupvej 613 i Mosbjerg og fortsætter de følgende fire mandage.

Kurset henvender sig også til medlemmer, som et videreuddannelseskursus i blandt andet økologisk biavl, driftsformer, love og bisygdomme.

- Vi er alle bekendte med beretninger i medierne om den store bidød og færre insekter i naturen, som bl.a. skyldes den manglende biodiversitet, monokultur og miljøgifte med deraf manglende bestøvning og faldende frugthøst. Biernes årlige bestøvningsværdi målt i afgrøder er på ca. 1.5 milliarder kroner. Derfor har bierne en væsentlig rolle at spille i landbrug og gartnerier.

Bierne og de øvrige insekter lever i en biologisk balance med hver deres egenskaber; de sørger for den samlede insektbestøvning i naturen, lyder det fra bilaugets oldermand Ejvind Rasmussen.

Han oplyser, at bierne som husdyr indtager tredjepladsen i værdi efter svin og kvæg i Danmark. 95 procent af bestøvningsværdien for hvidkløver hidrører fra bierne, ligesom 60-70 procent af æbler og pærer gør det. Derudover har honningproduktionen en væsentlig værdi, også som et sundt levnedsmiddel tilsat naturens mineraler og sporstoffer.

- Bilauget ved Vendsyssel Historiske Museum har en formidlingsopgave i lighed med de andre laug under VHM. Vi deltager aktivt på høstdagen i august, hvor vi slynger honning og desuden deltager vi på kartoffeldagen i efterårsferien, tilføjer Ejvind Rasmussen og tilføjer, at bilauget i dag har cirka 60 aktive medlemmer.

- Kunne du tænke dig at få flere blomster og mere frugt i din have? Har du lyst til at lære mere om bierne og blomsterne? Har du lyst til at give naturen en hjælpende hånd? - Så kom med på kursus i biavl på Landskabs- og landbrugsmuseet i Mosbjerg. Her vil du sammen med andre ligesindede få muligheden for at lære alt om bierne og hvordan du passer dine bier, lyder opfordringen fra bilauget.

Kursets varighed er fem teoriaftener; derefter er deltagerne med til at passe bierne i skolebigården, så de får de nødvendige færdigheder til at passe egne bier.

- Alle hjælper til i det omfang, de kan, og vi taler om alt, hvad vi ser og gør i praksis.

Fra midt i april til udgangen af juni er arbejdet i bigården ved Husmandsstedet i Mosbjerg, Jerupvej 613 for elever og medlemmer af foreningen Bilauget v/ VHM i Mosbjerg.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...