Hjørring og Brønderslev kommuner skal forholdes sig til forslaget, der skal forhindre store takstigninger til forbrugerne

HJØRRING: AVV overvejer muligheden for at lukke syv ud af 18 genbrugspladser, og Affaldsselskabet beder nu kommunerne forholde sig til udspillet.

I en pressemeddelelse fra AVV lyder det:

AVV oplever, at der er stigende omkostninger ved at drive genbrugspladserne i Hjørring og Brønderslev. Det er blandt andet en af grundene til, at affaldsselskabet søger dialog med kommunerne om muligheder for at forbedre strukturen for genbrugspladserne – så udgifterne kan holdes så lave som muligt og borgerne dermed kan undgå for store takststigninger. Det vil også betyde bedre service og bedre sorteringer.

- Fra AVVs synspunkt er der flere udfordringer med genbrugspladserne i Hjørring og Brønderslev kommuner. Derfor vil AVV i gang med en diskussion med kommunerne om muligheder for en ny struktur og organisering, skriver AVV i en pressemeddelelse.

- Udfordringerne er, at vi skal genanvende meget mere. I AVV’s område ligger vi ganske langt under landsgennemsnittet. Samtidig bliver de politiske krav om genanvendelse kun større i de kommende år.

Hjørring og Brønderslev har 18 genbrugspladser. Det er noget af det højeste i landet per indbygger.

- Det store antal betyder, at pladserne er ringe besøgt og har lave affaldsmængder. Med andre ord, de er dyre i drift, konkluderer AVV.

AVV oplyser i udspillet, at en ny struktur, hvor antallet af pladser reduceres fra 18 til for eksemel 11, vil give fordele:

- Vi samler genbrugsvejledere på centrale pladser, der kan hjælpe borgerne, dermed får vi bedre kvalitet i sorteringer og mere genbrug og genanvendelse

- Udvidet åbningstider, herunder søndagsåbent, dermed bedre service

- Mulighed for at holde udgifter og dermed gebyrer så lave som muligt.

AVVs analyse viser, at hvis de mindst besøgte pladser lukker - nemlig i Lendum, Bjergby, Vennebjerg, Bindslev, Børglum, Brønderslev V og Jerslev - vil det få betydning for 15 procent af borgerne, der vil få lidt længere til nærmeste plads. De fleste borgere vil også fremover – som nu – have under 8 km til nærmeste plads.

- En mulighed kunne også være, at pladserne kunne fortsætte som såkaldte grenpladser. Haveaffald udgør en tredjedel af det affald, som borgerne leverer. Ved at omdanne de syv pladser til grenpladser kan borgerne komme af med en stor del af deres affald, konkluderer AVV i udspillet til kommunerne.

- Med den nye struktur vil Hjørring og Brønderslev stadig have flere genbrugspladser pr. indbygger end gennemsnittet i Danmark.

FAKTA

Hjørring og Brønderslev er blandt de tre kommuner i landet, som har flest genbrugspladser pr. indbygger. l Danmark er der i gennemsnit 28.000 indbyggere pr. genbrugsplads. l AVV’s område er tallet 6.000.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...