Lysten til at starte egen virksomhed lever fortsat i bedste velgående. Det viser en ny analyse fra regnskabsprogrammet Dinero

HJØRRING: Selvom coronavirus i forårsmånederne så ud til at sætte en pind i det danske iværksætterhjul, så lever lysten til at starte egen virksomhed fortsat i bedste velgående. Det viser en ny analyse fra regnskabsprogrammet Dinero

Der blev stiftet 231 nye virksomheder i Hjørring Kommune i første halvår af 2020. Det fastslår en ny analyse fra regnskabsprogrammet Dinero.

Se tal for alle landets kommuner her:

Det er positivt nyt efter et halvt år, hvor coronavirus kastede erhvervslivet ud i en voldsom krise. Fra midten af marts og to måneder frem styrtdykkede antallet af små, nye virksomheder. Det lignede en mavepuster til dansk iværksætteri, som dog heldigvis kun mistede pusten midlertidigt.

- Som land har vi ganske enkelt brug for, at der skabes nye virksomheder. Vi har brug for mennesker, som tør starte egen virksomhed. Nye virksomheder er fremtidens vækst-motorer, og det glæder mig, at der i skyggen af coronavirus rent faktisk blev stiftet mange nye virksomheder i årets første seks måneder, siger Martin Thorborg, adm. direktør i Dinero.

Flest nye virksomheder i Middelfart

På landsplan faldt antallet af nystiftede virksomheder med 12 procent fra første halvår 2019 til første halvår 2020. 15 kommuner oplevede en stigning fra sidste år til i år, mens antallet faldt i 83 kommuner.

- Det er ikke superoverraskende, at antallet af nye virksomheder er lavere i år end sidste år. Da coronavirussen ramte landet, blev det særdeles udfordrende at være selvstændig erhvervsdrivende, for alt lukkede, og fremtiden var pludselig usikker. Heldigvis har nogle mennesker en så stærk iværksættertrang, at de ikke kan lade være med at kaste sig ud i et iværksættereventyr – økonomisk krise eller ej. Det er sejt, siger Martin Thorborg, som også mener udfasningen af IVS som selskabsform ligger til grund for en del af faldet.

Middelfart Kommune havde det største antal nystiftede virksomheder i første halvår. Her steg antallet af nystiftede virksomheder med hele 24 procent. I Billund Kommune steg antallet med 23 procent, og i Odder Kommune steg det med 17 procent.

Fordelt på landsdele oplevede københavnerne det største antal nystiftede virksomheder – også når man sammenligner med befolkningstallet. Her blev stiftet ni nye virksomheder per 1.000 indbyggere skarpt efterfulgt af Nordsjælland med 7,3 og Østsjælland med 7,2.

Om undersøgelsen:

En ny virksomhed er en/et nyregistreret enkeltmandsvirksomhed, anpartsselskab (ApS), iværksætterselskab (IVS), Interessentskab (I/S) eller personligt ejet mindre virksomhed (PMV) i Det Centrale Virksomhedsregister (CVR). En registrering i CVR dækker over etablering af nye virksomheder, skifte i virksomhedsform, genstarter, omregistreringer mv. i eksisterende virksomheder. Holdingselskaber, finansielle brancher (branchekoder startende med 64, 65 og 66) indgår ikke i analysen. Data er trukket den 6. juli 2020.

Antallet af nye virksomheder pr. 1.000 indbyggere fremkommer ved at sammenholde antallet af nye virksomheder med antal borgere per primo 2. kvartal 2020. Antallet af borgere er baseret på aldersgruppen 18-64 år, fordi man skal være 18 år for at få et CVR-nummer, og fordi den tidligst mulige folkepensionsalder er 65 år.

Kilde: Det Centrale Virksomhedsregister (CVR) og Danmarks Statistik.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...